Cizina se pere o české bondy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Jen do konce srpna nakoupili bondy za 55 miliard korun, což odpovídá více než polovině celkového objemu dluhopisů vydaných českou vládou v tomto období. Koncem léta tak bylo v zahraničních rukou přes 18 procent domácích bondů, tedy nejvíce za pět posledních let, kdy byla zavedena nová metodika.

Pro vládu má nepsaný pakt se zahraničními hráči velkou výhodu. V mnoha případech investorům nevadí nízký nebo dokonce záporný výnos, sází totiž na obrat kurzu koruny a tím i zhodnocení své investice v Česku. „Poptávka zahraničních investorů je silnější zejména v případě dluhopisů s kratší dobou do splatnosti,“ uvádí mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Zájem o domácí dluh vyvrcholil v posledních měsících. Takřka polovina všech zahraničních nákupů proběhla během léta. „Důvodem jsou spekulace zahraničních investorů, že ČNB ukončí svůj kurzový závazek dříve, než říká, tedy ve druhé polovině příštího roku,“ míní hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Až ČNB opustí svůj kurzový závazek, lze očekávat postupné posílení koruny a tím i profit pro cizí investory při zpětné konverzi korunových dluhopisů do eur

Odborníci soudí, že koruna bez managementu centrální bankou na současném kurzu dlouho nezůstane. „Až ČNB opustí svůj kurzový závazek, lze očekávat postupné posílení koruny a tím i profit pro cizí investory při zpětné konverzi korunových dluhopisů do eur,“ říká expert Moody’s Analytics Tomáš Holinka. Například posílení domácí měny z 27 na 26 korun za euro by v eurovém vyjádření zhodnotilo české dluhopisy o čtyři procenta.

Masivní nákupy z ciziny zároveň tlačí české výnosy dále dolů. V kategorii dluhopisových emisí se splatností od dvou do devíti let tak Česko platí podle dat Reuters nejnižší úrok v Evropě. Bondy se splatností do šesti let se dokonce aktuálně obchodují se záporným výnosem, v září pak došlo k historicky první české emisi bondů ministerstva financí s negativním úrokem.

Podíl českých dluhopisů držených zahraničními investory ke konci rokuPodíl českých dluhopisů držených zahraničními investory ke konci roku|E15