ČNB: Banky v Česku neohrozí ani úplný odpis pohledávek za eurozónou

Banky se víc věnují loajalitním programům a hledají nové cesty

Banky se víc věnují loajalitním programům a hledají nové cesty

Rekapitalizace evropských bank a další opatření na stabilizaci eurozóny podle České národní banky neohrozí stabilitu tuzemských bank. Ty mají totiž dostatečný kapitál a ČNB navíc hlídá a reguluje případnou angažovanost bank vůči jejich evropským mateřským bankám.

„Výsledky našich posledních zátěžových testů ukazují, že české banky jsou schopny ustát až velmi dramatický vývoj. Dokonce ani úplný odpis pohledávek za zeměmi eurozóny, včetně Řecka, by neměl tuzemské banky ohrozit,“ uvedl mluvčí ČNB Marek Petruš.

Eurozóna se v noci shodla, že výrazně zvýší efektivitu záchranného fondu EFSF. Dohodla se s bankami na seškrtání řeckých dluhů o 50 procent i na rekapitalizaci evropských bank.

Tuzemské banky mají podle Petruše vysoký kapitálový polštář a pohodlně přesahují v klíčovém ukazateli kapitálové přiměřenosti hranici devíti procent. „Předpokládáme, že tento ukazatel budou plnit i v červnu 2012,“ doplnil. Ukazatel vyjadřuje poměr kvalitního kapitálu k celkovým aktivům banky.

ČNB navíc podle něj sleduje toky peněz mezi tuzemskými bankami a jejich mateřskými bankami v zahraničí. Angažovanost tuzemských bank nesmí přesáhnout 25 procent a nyní je mezi 13 a 14 procenty. „ČNB tyto toky peněz k zahraničním matkám bedlivě hlídá a dodnes jsme nezaznamenali žádné problémy,“ uvedl Petruš.