ČNB loni vydělala desítky miliard, pomohly jí devizové intervence

Budova České národní banky

Budova České národní banky Zdroj: Novak Tomas/Euro

Zisk České národní banky loni přesáhl 73 miliard korun, což je oproti výsledku z roku 2012, kdy ČNB vydělala necelé tři miliardy, výrazný nárůst. Důvodem jsou zejména v listopadu zahájené devizové intervence, které oslabily korunu. Banka zřejmě opět využije vydělané peníze na snížení kumulované ztráty 123 miliard korun z minulých let.

Podle mluvčího ČNB Marka Petruše se intervence, tedy kurzové rozdíly, díky nimž stoupla hodnota devizových rezerv, podílely na růstu zisku ze dvou třetin. „Přibližně jednou třetinou se na výši předběžného zisku podílely výnosy ze správy devizových rezerv,“ upřesnil Petruš.

ČNB již dříve uvedla, že lze očekávat, že ve střednědobém horizontu oslabení kurzu zlepší hospodaření ČNB. Oslabený kurz totiž zvýší korunovou hodnotu držených devizových rezerv, a tím vytvoří účetní zisk ČNB.

Výsledky ČNB od roku 2007
Rok2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007
Zisk/ztráta (v mld. Kč)73,2 2,9 35,4 - 9,7 18,5 29,1 - 37,5

Zdroj: ČNB

„V dlouhodobém horizontu zvýšení devizových rezerv přirozeně zvýší citlivost účetních výsledků ČNB na vývoj kurzu koruny, ale to nebude mít dle provedených výpočtů výrazný dopad na schopnost ČNB v budoucnu plně uhradit svou současnou kumulovanou ztrátu,“ uvádí centrální banka. Zároveň dodala, že podle ústavy je hlavním cílem činnosti ČNB péče o cenovou stabilitu a ne maximalizace jejího zisku.

Úkolem ČNB je vedle měnové politiky a vydávání peněz rovněž regulace finančního trhu. Banka vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.