ČNB loňským ziskem pokryje ztráty z minulosti

ČNB

ČNB Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Česká národní banka (ČNB) použije celý loňský zisk 56,56 miliardy korun na úhrady zbytku kumulované ztráty z předchozích let a posílení finančních rezerv, oznámila banka.

„Na úhradu zbývající části kumulované účetní ztráty z předchozích let bylo použito 50,45 miliardy korun, do rezervního fondu bylo pak převedeno 6,11 miliardy korun,“ uvedla banka ve zprávě k loňským výsledkům.

Hlavním cílem činnosti ČNB je péče o cenovou stabilitu. Vytvoření zisku, respektive dosažení ztráty, závisí především na výnosnosti devizových rezerv a pohybu měnových kurzů. Z pohledu hospodaření ČNB generují devizové rezervy jednak tržní výnos a při pohybu kurzu koruny i kurzové rozdíly.

Vývoj hospodářského výsledku ČNB v letech 2004
až 2014Vývoj hospodářského výsledku ČNB v letech 2004 až 2014 | cnb.cz

Slabá koruna vytvářela lepší zisky

Z hlediska historického vývoje koruna nejprve posilovala, což při významné převaze aktiv v cizí měně generovalo kurzové ztráty. Ty se kumulovaly v pasivech banky jako neuhrazená účetní ztráta, uvádí Roční zpráva o výsledku hospodaření ČNB za rok 2014.

V několika posledních letech koruna vůči některým rezervním měnám spíše oslabovala, což vytvářelo kurzové zisky, ze kterých ČNB postupně splácela účetní ztrátu z předcházejících let.

ČNB ve zprávě o hospodaření dodala, že nejvýznamnější změnou z hlediska měnové kompozice devizových rezerv byla realokace části portfolia v eurech navýšeného během intervencí v listopadu 2013, ve prospěch měn kanadského dolaru, australského dolaru a švédské koruny.