ČNB: Pojišťovny smí garantovat výnos maximálně 1,3 procenta

Česká národní banka pokračuje v intervenčním režimu.

Česká národní banka pokračuje v intervenčním režimu. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Česká národní banka snížila takzvanou technickou úrokovou míru (TÚM) životních pojištění, takže pojišťovny u nových pojistek budou smět od poloviny července zaručovat zhodnocení peněz klientů nejvýše o 1,3 procenta. Dosud tato úroková míra činila 1,9 procenta, dříve však dosahovala čtyř procent i více. Pojišťovny nyní krok centrální banky analyzují, dopad na cenu pojištění zatím není jasný.

„Snížení maximální technické úrokové míry ze strany ČNB není překvapením. Pojišťovny mohou v nyní stěží dosáhnout takové zhodnocení aktiv, aby garantovaly novým klientům více,“ uvedl ředitel poradenských služeb pro pojišťovnictví ve společnosti Deloitte Karel Veselý. Omezení garantovaného výnosu klientů se týká pouze nově uzavíraných smluv životního pojištění. Pokud ale nemají pojišťovny kvalitní řízení aktiv a pasiv, mohou podle něj mít v principu problémy se splněním garancí klientům u nynějších životních pojistek. Na ně nemá omezení ČNB vliv.

„V tuto chvíli je předčasné dělat jednoznačné závěry. Obecně lze říci, že v situaci, kdy desetileté státní dluhopisy nesou méně než 0,5 procenta ročně, bude TÚM 1,3 procenta činit z pojištění stále atraktivní produkt nejen pro krytí životních a úrazových rizik, ale i jako nástroj investování s možností garantovaného zhodnocení investovaných prostředků,“ řekl mluvčí Generali Jiří Cívka. Dopad na cenu pojištění může být různý. Záleží například na konkrétním produktu nebo také na tom, zda se TÚM zohledňuje při výpočtu sazby pojistného.

Později uzavřené pojistky nebudou tak výhodné

Snížení TÚM bude mít praktický dopad na všechny produkty životního pojištění Kooperativy. Pokud zvažují klienti sjednání životního pojištění s garantovanými výnosy, neměli by podle mluvčího pojišťovny Milana Káni rozhodnutí odkládat. „Nabídka našich produktů se sice dramaticky nezmění, ale od druhé půle července budeme nabízet produkty životního pojištění s technickou úrokovou mírou nejvýše 1,3 procenta,“ poznamenal.

Allianz kapitálové životní pojištění již nenabízí. „Kvůli nezájmu klientů o tento typ životního pojištění jsme je už před několika lety přestali nabízet,“ uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek. Rozhodnutí ČNB o TÚM podle něj bylo správné. Kapitálové pojištění přirovnal ke klasickým telefonům. Zastarávají konstrukčně a nefungují i kvůli prostředí okolo. „Prodávat kapitálové pojištění znamená klientům říkat, že zaplatí několik set tisíc korun a můžeme jim garantovat jen to, že částka na konci bude nižší,“ doplnil.

Skutečný výnos hranici 1,3 může překonat díky rezervám

TÚM se podle odborníků odráží v ceně pojištění a platí, že čím je nižší, tím by mělo být vyšší pojistné a opačně. Do ceny pojištění zahrnutá TÚM tvoří jen část celkového zhodnocení životních pojištění. Nad tento garantovaný výnos připisují pojišťovny klientům ještě podíly na výnosech z rezerv, takže skutečné zhodnocení může hranici 1,3 procenta překonat.

Veselý připomněl, že jde o jeden z posledních kroků ČNB v této oblasti. Kvůli nové evropské regulaci pojišťovnictví totiž od 1. ledna 2016 už ČNB nebude moci stanovovat maximální technickou úrokovou míru pro životní pojištění. Výši garancí zákazníkům si bude muset hlídat každá pojišťovna v rámci vlastního systému řízení rizik.