ČNB si vyšlápla na Komerční banku. Za utajené hovory s klienty zaplatí miliony

Sídlo České národní banky.

Sídlo České národní banky. Zdroj: Kryštof Nosek

Sídlo České národní banky.
Komerční banka
3
Fotogalerie

Česká národní banka potrestala v závěru února Komerční banku. Regulátor udělil finančnímu ústavu dvoumilionovou pokutu za to, že česká dcera francouzské finanční skupiny Société Générale během roku 2018 a 2019 mimo jiné neuchovávala telefonní záznamy týkající se zprostředkování investičních služeb svých klientů.

„Komerční banka neuchovala veškeré záznamy telefonických hovorů pracovníků pobočkové sítě se zákazníky nebo potenciálními zákazníky týkající se investičních služeb, které zahrnují přijetí, předání nebo provedení pokynu zákazníka, za období od třetího ledna 2018 do jedenáctého října 2019,“ uvádí únorový verdikt České národní banky s tím, že Komerční banka používala ke komunikaci se zákazníky i potenciálními zákazníky rovněž nenahrávané telefonní linky.

„Uvedená pokuta byla Komerční bance udělena v souvislosti s kontrolou ČNB, která proběhla v roce 2018. Komerční banka již implementovala požadavky týkající se nahrávání komunikace související s poskytováním investičních služeb a uchováváním záznamů v souladu s nápravnými opatřeními ČNB, včetně úpravy vnitřních předpisů Komerční banky,“ uvádí mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Trest pro Komerční banku přichází po na sankce bohatém roce 2019. Česká národní banka loni udělila více než stovku pokut a vybrala téměř 36 milionů korun. To je takřka dvakrát tolik než v roce 2018 a nejvíce od roku 2015, kdy objem uložených sankcí přesáhl 43 milionů korun. "Požadavky evropských předpisů vedly ke zvýšení horních hranic pokut za přestupky. V některých případech navíc udělené sankce nezabránily tomu, aby se další osoby vyvarovaly stejného přestupku," uvádí Martin Majdloch, expert poradenské společnosti EY. 

Vzrostl i samotný počet sankcí, a to takřka o pětinu. Vedle zejména pražských směnárníků se regulátor ve více případech zaměřil i na firmy, které se investorům snažily udat své dluhopisy, aniž měly na startu prodeje svolení ČNB.