ČNB snížila odvody bank do protikrizových rezerv na polovinu

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Banky budou od července odvádět méně peněz do rezerv na ochranu úvěrového trhu. Česká národní banka snížila sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 0,5 procenta z jednoho procenta. Povinný odvod se vztahuje na všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva i obchodníky s cennými papíry.

Centrální banka zároveň oznámila, že je připravena v případě výrazného nárůstu úvěrových ztrát bank rezervu zcela uvolnit, aby podpořila jejich schopnost plynule úvěrovat nefinanční podniky a domácnosti.

Rezervu by měly banky vytvářet v době růstu úvěrů. Naopak při poklesu ekonomické aktivity doprovázené rostoucími úvěrovými ztrátami by měla být využita bankami pro krytí ztrát. Cílem je zabránit přenosu případných problémů finančních institucí do ekonomiky. Efektem může být zpomalení růstu úvěrů.

„ČNB zároveň považuje za přirozené, že za silně nepříznivého vývoje domácí ekonomiky banky po případném rozpuštění proticyklické kapitálové rezervy využijí rovněž bezpečnostní kapitálovou rezervu a eventuálně i kapitálovou rezervu ke krytí systémových rizik, aby mohly dál poskytovat služby svým klientům,“ uvedla centrální banka.

Proticyklická kapitálová rezerva je jedním z opatření v rámci směrnice Evropské unie o přístupu k činnosti úvěrových institucí a o obezřetnostním dohledu nad úvěrovými institucemi a investičními podniky (CRD IV). Vedle toho existují kapitálová rezerva ke krytí systémového rizika a bezpečnostní rezerva.