ČNB uložila společnosti Regirt Propeat obří pokutu 12 milionů

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: CC BY-SA 3.0: Jklamo via Wikimedia

Česká národní banka jako orgán dohledu nad finančním trhem uložila společnosti Regirt Propeat pokutu 12 milionů Kč. Důvodem bylo poskytování investičních služeb bez oprávnění. ČTK to dnes zjistila na webových stránkách ČNB. Podle informací ČTK jde o jednu z nejvyšších pokut, které ČNB udělila.

Pokutu je společnost povinna zaplatit do 30 dnů od nabytí právní moci tohoto rozhodnutí. Regirt Propeat bez oprávnění v roce 2014 zprostředkovala 311 zákazníkům založení účtu k on-line obchodování s finančními rozdílovými smlouvami (Contracts for Differences) a s měnovými páry na trhu FOREX prostřednictvím elektronických platforem provozovaných kyperským obchodníkem s cennými papíry Safecap Investments.

Ještě vyšší pokutu uložila v minulosti centrální banka společnosti Capital Partners. Sankci 20 milionů Kč firma čelila za porušení povinností obchodníka s cennými papíry v letech 2007 až 2009. Capital Partners podle centrální banky mimo jiné soustavně a systematicky prováděla pokyny zákazníků v rozporu s jejich skutečným investičním profilem.

Úkolem ČNB je vedle měnové politiky a vydávání peněz rovněž regulace finančního trhu. Banka vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.