ČNB zesílí kontroly nekalých praktik makléřů

ČNB

ČNB

Česká národní banka (ČNB) přitvrzuje kontroly nekalých praktik makléřů. Podle deníku Dnes zřídila šest krajských poboček s týmy inspektorů, kteří se zaměří na investiční zprostředkovatele. Banka tak chce ochránit lidi, kteří se rozhodli zkusit štěstí na kapitálovém trhu, tedy hlavně přes investice do akcií.

Česká národní banka si chce podle deníku posvítit na investiční zprostředkovatele, tedy firmy, u nichž vzniká hodně pochybení, ale přitom nejsou tak regulované jako obchodníci s cennými papíry.

V podstatě je může kdokoli rychle otevřít i zavřít a v minulosti se několikrát ukázalo, že sloužily hlavně jako „naháněči“ nových klientů obchodníkům. A následně pak obraly klienty o peníze na poplatcích za obchodování, uvádí list.

„Každá pobočka nově disponuje dostatkem inspektorů pro sestavení samostatného kontrolního týmu. Očekávám, že to bude mít dlouhodobě velký efekt,“ řekl deníku šéf sekce dohledu nad kapitálovým trhem ČNB David Rozumek. V centrále se podle něj nyní soustředí na vršky struktur kapitálového trhu a pobočky mají možnost jít „zespoda“.

Loni dala ČNB maximální pokutu 20 milionů korun společnosti Capital Partners, která podle lidí z branže kolem sebe soustředila největší množství pochybných zprostředkovatelů. Ti klienty nutili do obchodování, aby od nich mohli maximálně vybírat poplatky.