Conseq kupuje český penzijní fond Aegon i se 100 tisíci klienty

Domácí společnost Conseq Investment Management se rozhodla koupit od nizozemské finanční skupiny Aegon její českou penzijní společnost. Přibližně 100 tisíc smluv klientů Aegonu na doplňkové penzijní spoření bude nově spravovat Conseq penzijní společnost.

Koupí penzijní společnosti Conseq výrazně posílil svoji pozici na trhu penzijního spoření, do něhož vstoupil začátkem roku 2013. Obě společnosti do dnes oznámily ČTK.

Fond by měl zůstat beze změn

Nový fond Consequ je takzvaným transformovaným fondem, který musí ze zákona připsat v každém kalendářním roce nezáporné zhodnocení. Samotným převzetím musí být tato podmínka zachovaná. Ani investiční strategie by se neměla měnit.

„Transformované fondy musí být kvůli každoroční garanci řízeny velmi konzervativně, především přes dluhopisy a peněžní trh. V této oblasti má Conseq dlouhou historii a naše fondy překonávají výkonnost konkurence,“ uvedl ředitel prodeje Conseq penzijní společnosti Richard Siuda.

Další možností pro stávající klienty je podle něj přestup do nových penzijních fondů Conseq. „Chceme se dlouhodobě věnovat právě penzijnímu spoření, které je nyní velice blízké dlouhodobému investování do podílových fondů,“ uvedl k transakci Jan Vedral, předseda představenstva a hlavní investiční manažer společnosti Conseq Investment Management.

„Conseq IM správně vyhodnotila nevýhodnost druhého pilíře a vůbec jej neotevřela. Naopak nabídla vstup do třetího pilíře, který je atraktivní díky státním příspěvkům a nově i možnosti zvolit různé investiční strategie,“ řekl ČTK analytik Broker Consulting Jan Šimek. Pro klienty PS Aegon je to podle něj dobrá zpráva, protože nový správce jejich vkladů může zlepšit výsledky hospodaření. Dosud byla PS Aegon mezi penzijními společnostmi z hlediska výnosů připisovaných klientům na chvostu, dodal.

Aegon se díky transakci může soustředit na životní pojištění

Transakce umožní Aegonu soustředit se na další růst v oblasti životního pojištění, kde je již dnes nejrychleji rostoucí pojišťovnou v ČR, uvedl generální ředitel Aegon ČR Jiří Schneller. Její celkové předepsané pojistné se podle údajů České asociace pojišťoven za první pololetí zvýšilo meziročně o 16,1 procenta na 573,8 milionu Kč. V Česku Aegon spravuje životní pojištění více než 88.000 zákazníků. Aegon, se sídlem v nizozemském Haagu, je mezinárodním poskytovatelem pojištění, penzijního zabezpečení a správy aktiv. Podniká zejména v USA, Evropě a Asii.

Conseq je investičním manažerem s více než patnácitiletou historií na českém trhu. Vedle obhospodařování institucionálních portfolií přes deset let obhospodařuje fondy kolektivního investování a poskytuje další služby drobným i velkým investorům. V těchto oblastech má Conseq významný podíl na trhu a získal si důvěru více než 100 tisíc klientů.

Penzijní fond Aegon se loni vyhnul druhému pilíři

Aegon Penzijní fond se rozhodl druhého pilíře penzijní reformy nezúčastnit. Svůj postoj na konci roku vysvětloval nejistotou, zda se podaří získat dostatečný počet zákazník. Aegon se tak stal spolu s ING PF a AXA PF dalším z fondů, které si účast v druhém pilíři na poslední chvíli rozmyslely.

Jak se postupem času ukázalo, Aegon odhal vývoj poměrně přesně. V druhém pilíři důchodového systému si spořít jen 80 tisíc lidí, což je moně, než kolik se čekalo.