CRFF chce v Česku vytvořit regionální fondové centrum

podílové fondy

podílové fondy Zdroj: ctk

V červnu založená obecně prospěšná Společnost Czech Republic for Finance (CRFF), která sdružuje tuzemské specialisty na kapitálový trh, včera představila smělé plány na vytvoření středoevropského centra fondů kolektivního investování.

Cílem předsedy správní rady CRFF Martina Hanzlíka je přivést do Česka během pěti let fondy spravující majetek v celkové výši 300 miliard eur, tedy tří procent odhadovaného objemu trhu.

„ČR má nyní pouze minimální postavení na trhu domicilu fondů, naopak 150 miliard korun českých občanů je spravováno mimo naše území. Česko má ideálně nastaveny podmínky pro vytvoření evropského centra alternativních fondů, které bude jedním z mála v Evropě a výrazně přispěje k rozvoji ekonomiky,“ uvedl Hanzlík.

Podle CRFF je zavedení evropské směrnice AIFMD o regulaci správců alternativních fondů, tedy fondů hedgových, soukromého a rizikového kapitálu, realitních, komoditních a infrastrukturálních, velkou příležitostí k přilákání fondů do tuzemska. Cílem nové směrnice je vrátit do EU finanční prostředky z offshorových destinací a nově regulovat i další subjekty, které byly dříve neregulované.

Člen správní rady CRFF a generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic podotkl, že fondy by českému bankovnímu sektoru nepřinesly žádná rizika. „Je to jen účtárna, poradenský byznys s vysokou přidanou hodnotou,“ podotkl. „Máme jedinečnou šanci, jak jednorázově a s nízkými náklady podstatně navýšit počet kvalifikovaných pracovních míst se všemi pozitivními důsledky po ekonomiku,“ dodal další člen správní rady a bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.