ČSOB jde do arbitráže s národní bankou. Za spory kolem IPB žádá 400 milionů

2001 - Demontáží označení centrály bývalé Investiční a poštovní banky v Praze

2001 - Demontáží označení centrály bývalé Investiční a poštovní banky v Praze Zdroj: CTK

Československá obchodní banka žádá v arbitráži po České národní bance 400 milionů korun. Jde o náhradu nákladů, které ČSOB zaplatila za vedení obchodních a trestních soudních řízení v ČR i zahraničí v případu České pivo. Napsaly to Lidové noviny. ČSOB si peníze nárokuje, protože ČNB ji vedením sporů v roce 2001 pověřila poté, co ČSOB převzala padlou Investiční a poštovní banku (IPB).

Kauza České pivo se týká údajně nevýhodného vyvedení akcií pivovarů Plzeňský Prazdroj a Radegast z IPB předtím, než banku převzala ČSOB. Ta se u soudů domáhala asi 24 miliard korun od osmi společností kolem japonské banky Nomura, která na základě dříve uzavřené smlouvy zaplatila za pivovary akciemi IPB, ovšem už po pádu banky. Pivovary tak získala v podstatě zdarma a obratem je právě za 24 miliard prodala světové pivovarnické firmě SABMiller.

ČSOB zažalovala ČNB před pařížským arbitrážním tribunálem, který však zasedá v Praze. Podle zdroje deníku je nynější arbitráž jen jedním ze soudů, jejichž verdikty si ČNB nechává potvrdit oprávněnost nároků ČSOB. V minulosti takto centrální banka poslala do ČSOB zhruba tři miliardy korun, z nichž jí ale většinu vrátila státní kasa, píšou Lidové noviny. Například loni musela ČNB podle deníku vyplatit ČSOB asi 130 milionů korun a není přitom jasné, za co přesně to bylo.

ČNB zavedla nad IPB nucenou správu 16. června 2000. O tři dny později byly veškerá aktiva a závazky IPB převzaty ČSOB. Prodaná aktiva banky garantoval český stát. Velká část nedobytných pohledávek byla následně převedena na státní instituce, respektive Českou konsolidační agenturu. Následovala řada soudů i arbitráží.