ČSOB klesl zisk o pětinu. Dole jsou úroky a více je nesplácených úvěrů

ČSOB

ČSOB Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Československá obchodní banka (ČSOB), která patří k největším tuzemským bankovním skupinám, v prvním čtvrtletí vykázala čistý zisk 3,2 miliardy korun. To je meziroční pokles o 19 procent. Důvodem poklesu jsou nízké úrokové sazby na trhu, růst nákladů na nesplácené úvěry či vyšší provozní náklady. Výsledky za první tři měsíce zveřejnily i ostatní velké tuzemské banky, všem zisk klesl.

Objem úvěrů ČSOB vzrostl meziročně o devět procent na 489,1 miliardy korun. Růst táhly hypotéky (meziročně o 11 procent), korporátní úvěry (20 procent) a úvěry pro malé a střední podniky (osm procent). Díky růstu běžných a spořicích účtů stoupl objem vkladů o dvě procenta na 626,7 miliardy korun.

Provozní výnosy klesly o tři procenta na 8,2 miliardy korun, provozní náklady stouply o tři procenta na 3,9 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost skupiny k 31. březnu 2013 činila 15,7 procenta.

„ČSOB i přes podmínky na trhu udržela stabilní objemy výnosů. Stále však pracujeme v prostředí nízkých úrokových sazeb. Náklady meziročně mírně vzrostly, protože vliv snižování počtu zaměstnanců se začal projevovat až na konci prvního čtvrtletí 2013,“ komentoval výsledky vrchní ředitel pro řízení financí Bartel Puelinckx.

Pokles zisku zaznamenaly i další velké tuzemské banky. České spořitelně se snížil čistý zisk o šest procent na 4,2 miliardy korun. O devět procent klesl čistý zisk Komerční bance, a to na 3,2 miliardy korun a UniCredit Bank o pětinu na 552 milionů korun.

ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC. Té čistý zisk v prvním čtvrtletí stoupl o více než třetinu na 520 milionů eur (13,5 miliardy korun) z 380 milionů eur před rokem. Celkový zisk aktivit KBC v Česku meziročně klesl o 16,5 procenta na 132 milionů eur.

Největší polská banka PKO BP minulý měsíc uvedla, že uvažuje o koupi ČSOB v případě, že by ji skupina KBC chtěla prodat. KBC ale okamžitě reagovala sdělením, že ČSOB prodat nehodlá.