ČSOB končí s neúspěšným realitním fondem, bance nevydělával

Bankomat ČSOB

Bankomat ČSOB Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Československá obchodní banka pomalu uzavírá jednu z méně úspěšných kapitol svého byznysu. Finančníci na sklonku léta ukončili činnost nemovitostního fondu ČSOB Property.

Banka fond založila s velkými plány a miliardovým kapitálem takřka přesně v předvečer finanční krize v létě 2007. Propad cen nemovitostí během recese však způsobil, že fond se stal pro banku jen generátorem setrvalých ztrát. ČSOB v něm během krize přišla o více než o půl miliardy korun, tedy o polovinu investice.

„Fond vyvíjel v uplynulých obdobích jen omezenou činnost. Rozvojové aktivity byly utlumeny, část majetku byla prodána a akcionáři nepředpokládají jeho další růst, fond tak sám požádal o odnětí licence,“ uvádí mluvčí banky Pavla Hávová. Torzo bývalého fondu v současnosti zahrnuje už jen budovu někdejšího sídla poradenské společnosti PWC poblíž pražského náměstí I. P. Pavlova. I tu už banka od loňska nabízí k prodeji.

Podle původních plánů měl být fond určen jen pro kvalifikované investory a do dvou let od vzniku nabídnut možnost investice i drobným hráčům. To se však kvůli krizi nikdy nestalo. Fond počítal s ročním zhodnocením pět až dvanáct procent, místo toho končilo hospodaření fondu od roku 2010 až dvousetmilionovými ztrátami, a to především kvůli znehodnocení realit v portfoliu fondu.