ČSOB má jako první banka licenci na CzechPoint

Už začátkem příštího roku by mohlo dojít k výraznému rozšíření systému CzechPoint.

Už začátkem příštího roku by mohlo dojít k výraznému rozšíření systému CzechPoint. Zdroj: CzechPoint

Prvním hráčem na bankovním trhu, který bude poskytovat služby Czech Point, se stala ČSOB. Bance se podařilo od ministerstva vnitra získat licenci, která minulý týden nabyla právní moci. ČSOB zažádala o toto povolení už loni v listopadu. Nyní ho má na pět let za dva miliony korun ročně.

„Naplňujeme tím naše předsevzetí poskytovat veřejnosti komplexní servis. Například pro čerpání hypotečního úvěru potřebují klienti komunikovat s katastrem nemovitostí. Tím, že Czech Point bude na našich pobočkách, rázem se takovéto formality odehrají na jednom místě a celý proces se pro všechny strany významně zrychlí,“ říká Jan Lamser, člen představenstva ČSOB.

Banka by měla spustit služby jako třeba výpis z katastru nemovitostí, z obchodního či živnostenského rejstříku do konce dubna. Klientům zpřístupní tento servis na čtrnácti místech pod značkou Era finanční centrum. Cílem je pokrýt hned o začátku všechny kraje v České republiky a tím veřejnosti zvýšit dostupnost kontaktního místa veřejné správy, říká banka.

Dosud bylo možné ověřit podpis či získat například kromě zmiňovaných výpisů i výpis třeba z rejstříku trestů na radnicích, poštách či u notáře. Teprve od listopadu 2011 se dalším kontaktním místem pro výkon veřejné správy mohou stát i banky.

Moderní stát potřebuje moderní systém

ČSOB chce na pobočkách Ery nabídnout službu Czech POINT