ČSOB o více než desetinu klesl čistý zisk

ČSOB

ČSOB Zdroj: profimedia.cz

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním čtvrtletí klesl meziročně o 14 procent na čtyři miliardy korun. Celkový objem aktiv pod správou skupiny vzrostl meziročně o pět procent na 203 miliard korun. Informovala o tom ve čtvrtek ČSOB v tiskové zprávě.

"I přes pokles čistého zisku v prvním čtvrtletí máme velmi dobrý začátek roku a dosáhli jsme silné výkonnosti v mnoha segmentech. Zvýšili jsme objem úvěrů, vkladů, pojištění a investičních produktů. Počet našich klientů vzrostl a klíčové výnosy se zvýšily," komentoval výsledky generální ředitel ČSOB John Hollows.

Objem úvěrů vzrostl meziročně o čtyři procenta na 662 miliard korun, objem vkladů se zvýšil o 14 procent na 955 miliard korun. Počet klientů se zvýšil o 7000.

Čistý zisk klesl v důsledku růstu investic do mezd a odměn zaměstnanců a nižšího provozního zisku. Důvodem byla zejména loňská vyšší srovnávací základna kvůli jednorázovému výnosu z vypořádání dřívějšího soudního sporu a technické položky z přecenění v prvním čtvrtletí 2018.

Provozní výnosy skupiny klesly o tři procenta na 9,4 miliardy korun, zatímco provozní náklady vzrostly o sedm procent na 4,6 miliardy korun. Investice do mezd a odměn zaměstnanců stouply meziročně o sedm procent.

"V prvním čtvrtletí jsme pokračovali v navyšování mezd. V této strategii budeme pokračovat i nadále. K 1. květnu jsme navýšili mzdy v průměru o 5,4 procenta," uvedla vrchní ředitelka ČSOB Marcela Suchánková. ČSOB ale letos s odbory po roce jednání stále neuzavřela kolektivní smlouvu.

Výsledky za první čtvrtletí zveřejnila většina konkurenčních velkých bank. České spořitelně stoupl čistý zisk meziročně o 15 procent na 4,1 miliardy korun, Monetě o 12,7 procenta na 1,2 miliardy korun. Naopak Komerční bance klesl o 26,5 procenta na tři miliardy a Raiffeisenbank o šest procent na 642 milionů korun.

Skupina ČSOB měla ke konci loňského roku zhruba 3,7 milionu klientů. Do skupiny patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring a Patria. ČSOB patří do mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.