Na Monetu Money Bank tlačí akcionář kvůli dividendám a expanzi ve střední Evropě

Moneta Money Bank nová pobočka

Moneta Money Bank nová pobočka Zdroj: Moneta Money Bank

Londýnský investor Petrus Advisers poslal vedení Moneta Money Bank dopis, v němž navrhuje snížení dividend a naopak větší důraz na akvizice ve střední Evropě.

Investiční společnost Petrus Advisers, která vlastní podíl v Moneta Money Bank (Moneta) ve výši 2,3 procenta, navrhla vedení banky řadu opatření. Mezi ně patří zejména snížení dividend a využití kapitálu pro další expanzi ve střední Evropě.

„Doporučujeme změnit dividendovou politiku tak, aby se nevyplácelo více, než sedmdesát procent čistého zisku,“ navrhují v dopise pro vedení Monety partneři Petrus Advisers Klaus Umek a Till Hufnagel. Zbylá část zisku by se měla využít na investice do růstu nebo distribuovat jinými cestami, než jsou dividendy. Důvodem je podle Petrus Advisers vysoké mezinárodní zdanění dividend ve výši 35 procent.

"Představenstvo projedná tento dopis společně s dozorčí radou a zveřejní své stanovisko pro akcionáře Petrus Advisers do 30 dní,“ reaguje Moneta.

Firma by však případným zkrácením dividend zcela změnila svou filozofii. „Moneta již při vstupu na burzu oznámila, že bude dividendový titul,“ upozorňuje analytik ČSOB Asset Management Miroslav Adamkovič. 

Podle vyjádření Umeka pro agenturu Reuters by banka měla akcionářům vyplácet část zisku „ideálně“ prostřednictvím zpětného odkupu akcií. „Vidíme telekomunikační odvětví, vidíme britské stavební společnosti a řadu dalších sektorů, kde se vyplácely příliš vysoké dividendy a náhle už nemohou…a akcie se propadají do zapomnění,“ dodal Umek.

Dalším návrhem investiční společnosti jsou zmíněné investice, aby se z Monety stal regionální hráč. Soustředit by se podle investiční společnosti měla na retailové bankovnictví a spotřebitelské financování a růst dlouhodobě o deset procent, přičemž akvizice mají tvořit polovinu uvedeného podílu.

Na českém trhu jsou však podle Adamkoviče možnosti pro další expanzi omezené. Na akvizice bankovních rivalů údajně nemá Moneta Money Bank v současnosti dost kapitálu. 

I s tím však Petrus Advisers počítá. Akcionáři Monety by proto měli podle investiční společnosti poskytnout managementu banky přístup k dodatečnému kapitálu. Management by měl být  podle Petrus Advisers oprávněn vydat až 25 procent akcií během tří let, přičemž získaný kapitál by se využil výhradně na financování akvizic.

Podle Adamkoviče ovšem bude hledat Petrus Advisers podporu mezi ostatními akcionáři složitě, protože investoři kupovali akcie banky právě kvůli tomu, že jde o dividendový titul. „Nedovedu si představit, že by ostatní akcionáři otočili o 180 stupňů,“ zdůrazňuje Adamkovič.

Moneta Money Bank vstoupila na pražskou burzu před dvěma lety, když akcie prodával americký konglomerát General Electric. Čistý zisk Moneta Money Bank přesáhl 3,9 miliardy korun. Na dividendě se vyplatí včetně zisku z minulých let více než čtyři miliardy. Na jednu akcii tak připadne dividenda ve výši osm korun před zdaněním.