ČSOB se v pololetí dařilo nejlépe z velké bankovní trojky

ČSOB

ČSOB Zdroj: Martin Pinkas, Euro

ČSOB se v první polovině roku dařilo více než konkurenci. Banka vydělala meziročně o pět procent více, čistý zisk dosáhl 7,2 miliardy korun. Důvodem jsou mimo jiné růst obchodních objemů a nižší ztráty ze znehodnocení úvěrů a pohledávek.

„Pokračujeme ve vývoji produktů a služeb s cílem uspokojit potřeby našich zákazníků. To nám pomohlo udržet nárůst obchodních objemů v klíčových oblastech. Vedle toho jsme udrželi kvalitu úvěrového portfolia a dále snížili ztráty ze znehodnocení. Ty spolu se stabilními provozními náklady a vyššími obchodními objemy pozitivně přispěly k nárůstu čistého zisku,“ uvedl generální ředitel banky John Hollows.

Největší rivalové z takzvané velké bankovní trojky na ČSOB nestačili. České spořitelně v pololetí klesl čistý zisk o 4,6 procenta na 7,78 miliardy korun, Komerční bance stoupl o 1,2 procenta na 6,4 miliardy korun.

Objem úvěrů ČSOB stoupl meziročně o osm procent na 456 miliard korun zejména díky hypotékám, korporátním úvěrům a leasingu. Objem vkladů vzrostl rovněž o osm procent na 583 miliard korun. Největší růst, o devět procent, vykázaly běžné účty, rostly i spořicí účty. Termínované účty naopak klesly o 15 procent.

Provozní výnosy klesly meziročně o procento na 15,7 miliardy korun, když nižší výnosy z finančních operací překonaly pozitivní vývoj čistého úrokového výnosu a čistého výnosu z poplatků a provizí. Čistý úrokový výnos vzrostl meziročně o dvě procenta, čistý výnos z poplatků a provizí o šest procent.

Provozní náklady zůstaly meziročně stejné na 7,4 miliardy korun. Všeobecné správní náklady klesly o procento zejména díky úsporám v poštovném, profesionálních poplatcích a marketingu, zatímco IT náklady byly meziročně vyšší. Personální náklady meziročně vzrostly o dvě procenta.

KBC z propadu zisku viní Budapešť

ČSOB patří do mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC. Její zisk ve druhém čtvrtletí klesl téměř o dvě pětiny na 317 milionů eur (8,8 miliardy korun).

KBC upozornila, že její čtvrtletní výsledky negativně ovlivnil nový maďarský zákon, podle kterého budou banky muset odškodnit klienty za sporné praktiky u devizových půjček. Firma si kvůli této legislativě vytvořila rezervu 231 milionů eur.