Čtvrtletní zisk čínské Bank of China stoupl více, než se čekalo

Čistý zisk jedné z největších státem vlastněných bank v Číně Bank of China (BoC) stoupl v loňském čtvrtém čtvrtletí o dvě procenta na 39 miliard jüanů (144 miliard korun).

BoC je čtvrtou největší státem vlastněnou bankou v Číně. Analytici oslovení Reuters očekávali, že zisk za tři měsíce do konce prosince dosáhne 36 miliard CNY. Za celý loňský rok jí zisk stoupl o 0,7 procenta na 170,85 miliardy CNY. Společnost uvedla, že v uplynulém roce nadále posilovala svoji mezinárodní síť a její zahraniční aktivity zahrnují 46 zemí a regionů.

Analytici se ale neshodují, zda je její mezinárodní působení výhodou, nebo překážkou. Podle společnosti China Merchants Securities by BoC díky svým zájmům v zahraničí měla být odolnější než konkurence. Společnost Daiwa Capital Markets má ale za to, že obchodní aktivity BoC by se letos mohly snížit. Na trhu se totiž očekává další znehodnocování jüanu, zatímco část úvěrů BoC sází na využívání cenových rozdílů měn na různých měnových trzích.

Jedna z velké bankovní čtyřky

BoC je jednou z velké čtyřky čínských bank vlastněných státem, stejně jako banka Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), která je největší komerční bankou podle tržní hodnoty na světě. ICBC oznámila, že její čistý zisk zůstal v loňském posledním čtvrtletí prakticky beze změn na 55,4 miliardy CNY. Podíl nesplácených úvěrů stoupl na konci prosince ve srovnání s koncem září na 1,5 procenta. V případě BoC zůstal tento podíl beze změn na 1,43 procenta.

Analytik Edmond Law ze společnosti UOB Kay Hian předpokládá, že situace kolem špatných úvěrů by se vzhledem ke zpomalování ekonomiky mohla letos zhoršit a nesplácené úvěry budou podle něj největší výzvou i nadále. „Domácí a světová ekonomika procházejí v letošním roce obdobím hluboké změny a čelí mnoha nejistotám. Čínská ekonomika čelí velkému tlaku na pokles, což vytváří tlak na kvalitu aktiv,“ uvedl podle Reuters prezident banky BoC Čchen S'-čching.