Čtvrtletní zisk majitele ČSOB klesl téměř o dvě pětiny

KBC (ilustrační foto)

KBC (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Čistý zisk belgické bankovní a pojišťovací skupiny KBC ve druhém čtvrtletí meziročně klesl téměř o dvě pětiny na 317 milionů eur (8,8 miliardy korun). V České republice se zisk KBC snížil pouze o čtyři procenta na 140 milionů eur.

KBC upozornila, že její čtvrtletní výsledky negativně ovlivnil nový maďarský zákon, podle kterého budou banky muset odškodnit klienty za sporné praktiky u devizových půjček. Firma si kvůli této legislativě vytvořila rezervu 231 milionů eur.

Po očištění od prodeje majetku a dalších vlivů se zisk KBC snížil na 287 milionů eur z 485 milionů eur před rokem. Překonal však očekávání analytiků, kteří podle průzkumu agentury Reuters počítali s prudším poklesem na 241 milionů eur.

Důvěra se zlepšuje, uvedl šéf Johan Thijs

Generální ředitel společnosti Johan Thijs uvedl, že ekonomické podmínky ve světě jsou nyní relativně příznivé. Poukázal například na zlepšující se spotřebitelskou i podnikatelskou důvěru a klesající nezaměstnanost. Firmě se podle něj daří zvyšovat příjmy z úroků i poplatků.

KBC v posledních letech prodala řadu aktiv, aby splnila podmínky Evropské komise pro schválení státní pomoci. Firma v době světové finanční krize získala od státu celkem sedm miliard eur, z toho pět miliard eur již splatila. V červnu uvedla, že zbytek pomoci hodlá splatit do roku 2017.

KBC je jednou z předních finančních skupin v Evropě. Působí zejména v Belgii, zemích střední a východní Evropy a v Rusku. ČSOB patří k největším tuzemským bankovním skupinám. Do skupiny ČSOB patří také například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, penzijní fondy Progres a Stabilita, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing.

Vývoj akcií KBCVývoj akcií KBCVývoj akcií KBC | Yahoo Finance

Budoucnost bank? Poradí s nákupy a naplánují výdaje