Dal výpověď v Goldman Sachs, za 15 minut ho znal celý svět

Po článku Grega Smithe spadly akcie Goldman Sachs o 3,4 procenta

Po článku Grega Smithe spadly akcie Goldman Sachs o 3,4 procenta Zdroj: Reuters

Až do středečního rána byl třiatřicetiletý Greg Smith jen řadovým středně důležitým manažerem v londýnské pobočce Goldman Sachs, kterých jsou tisíce. Teď jeho jméno zná celý svět – a celá Wall Street.

Ve středu ráno v 6:40 londýnského času odeslal Smith e-mail svým nadřízeným, ve kterém jim vysvětluje, proč dává výpověď. Firemní kultura v Goldman Sachs je strašná, klient tu stojí na posledním místě, vysvětluje v e-mailu.

Co ale Smith svým bossům zamlčel, bylo, že o 15 minut později vyjde na webu prestižního amerického deníku New York Times jeho článek, ve kterém detailně popisuje praktiky uvnitř banky Goldman Sachs.

V text s titulkem „Proč odcházím z Goldman Sachs“ Smith vypráví, jak moc se za 12 let jeho pobytu v bance zhoršily poměry. „Někteří obchodní řiditelé o svých klientech běžně hovořili jako o loutkách. Zúčastnil jsem se jednání o prodeji finančních derivátů, na kterých se nemluvilo ani minutu o tom, jak můžeme pomoci zákazníkům. Bylo to jen o tom, jak na nich můžeme vydělat co nejvíce peněz,“ píše Smith ve svém dopise na rozloučenou, který vyšel v rubrice Op-Ed. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat a byla bouřlivá – Smith se zjevně dotknul bolavého místa.

Během denního obchodování přišla Goldman Sachs o 2,15 miliardy své tržní hodnoty. Její akcie na newyorské burze klesly o 3,4 procenta, což byl třetí největší propad z firem v indexu Standard & Poor’s 500.

Po článku Grega Smithe spadly akcie Goldman Sachs o 3,4 procentaPo článku Grega Smithe spadly akcie Goldman Sachs o 3,4 procenta | Reuters

Těžko říci, jestli Goldmany víc bolí ztráta akcií nebo ztráta už tak ne zrovna svaté pověsti. „Ten článek v Op-Ed u tady vybuchl jako raketa,“ řekl deníku NYT zaměstnanec z banky, který si přál zůstat anonymní.

Vedení firmy si s vlnou špatné publicity zatím neví rady. Ředitelé banky Lloyd C. Blankfein a Gary D. Cohn, hlavní „padouši“ v šokujícím příběhu Grega Smithe, se zmohli na krátké vyjádření, že vše prověří, ale že postoje pana Smithe se rozhodně neshodují s postoji většiny zaměstnanců Goldman Sachs.

„Ve firmě naší velikosti není žádným překvapením, že se někteří mohou cítit nespokojení. To ale neodráží názor více než 30 tisíc lidí. Je však nešťastné, když se soukromému názoru na Goldman Sachs dodá váhy publikováním v novinách,“ napsali ředitel a prezident v krátkém komuniké svým zaměstnancům.

Reakce z Wall Streetu na Smithova slova se liší. Někteří v něm vidí jen ojedinělého osamělého vlka, kterému se nepovedlo stát řídícím manažerem, jiní se Smithovými názory a obviněními souhlasí. Shodují se však na tom, že pověst banky tím utrpí.

„Ano, pane Smithi, Goldman Sachs je překvapivě o tom vydělat peníze,“ ironicky glosuje Smithův naivní přístup Bloomberg. A dává všem jednu radu: „Když chcete zasvětit svůj život lidskosti, nepracujte v Goldman Sachs.“