Děláme investování přístupné pro každého, říká Nicole Krajčovičová z ČSOB

Zdroj: Československá obchodní banka

I s drobnými částkami je možné vydělávat na úspěchu velkých společností. S generální ředitelkou ČSOB Asset Managementu Nicole Krajčovičovou jsme si povídali o příběhu největšího českého fondu ČSOB Bohatství i o tom, proč má smysl investovat doslova i drobné.

Ochránit své úspory může být v dnešní době při rostoucí inflaci velký problém. Jedním z řešení jsou investice, které nejenže dokáží hodnotu peněz ochránit, ale navíc je ještě zhodnotit. Pro koho je vlastně investování vhodné?

Investorem dnes může být prakticky každý. Abych se stala investorem, není hned zapotřebí speciální vzdělání nebo trávení času na burze. Mnohem pohodlnější však pro běžného člověka je využít podílových investičních fondů. Ty jsou spravovány investičními experty tak, aby přinášely svým klientům co největší výnos. A že se to daří, dokazuje náš fond ČSOB Bohatství, který letos překonal hranici 40 miliard korun spravovaných prostředků. Od svého vzniku hravě překonává inflaci a zvládá i krizová období, jako byla koronavirová pandemie v loňském roce. Díky tomu naši klienti uspořené peníze výhodně zhodnocují.

Díky čemu se fondu ČSOB Bohatství podařilo stát největším fondem v České republice?

ČSOB Bohatství je smíšený fond, který vznikl v roce 2000. Už od počátku se fond zaměřil na atraktivní společnosti, které určují trendy pro 21. století a patří mezi špičky svého oboru. Investuje proto do společností jako Apple nebo Alphabet. Ty stojí za technologiemi, bez kterých bychom si dnešní svět ani nedokázali představit. Kromě toho fond investuje i třeba do oblíbených sportovních značek jako Nike nebo Adidas, jejichž výrobky má doma asi většina z nás. Dalším příkladem je třeba Volkswagen, který vlastní nejoblíbenější značky aut v Česku. Investujeme i do společností, které nejsou na první pohled tolik vidět, ale v běžném životě bychom se bez nich neobešli. Příkladem jsou třeba Visa a Mastercard.

Takže s tímto fondem se můžu stát spolumajitelem třeba Applu?

Spolumajitelem přímo ne, ale investováním do fondu ČSOB Bohatství se podílíte na úspěchu mnoha známých světových společností, které jsou zastoupeny v portfoliu tohoto podílového fondu, nejen tedy Applu, formou podílu na zisku a růstu cen akcií těchto společností. S trochou nadsázky se dá říci, že s fondem ČSOB Bohatství vydělám pokaždé, když si například koupím něco na Amazonu nebo v McDonald's. Kromě akcií jsou ale ve fondu také dluhopisy, které našim klientům poskytují stabilitu a bezpečí pro jejich finance.

A není to tak, že aby se investice vyplatila, musím do ní vložit velkou část svých prostředků?

To je častý mýtus, který se snažíme vysvětlovat. Nemusíte být milionář, abyste mohl investovat. Díky fondům, jako je ČSOB Bohatství, můžete investovat částky již od 500 korun měsíčně. Zhodnotit se ale dají i mnohem nižší částky, třeba díky službě ČSOB Drobné. Ta funguje tak, že každá vaše platba kartou se zaokrouhlí na celé dvacetikoruny a rozdíl se odloží. Když se takto nastřádá 300 korun, převedou se právě do fondu ČSOB Bohatství. Pokud byste drobné jen odkládali třeba do prasátka, budou ztrácet hodnotu kvůli inflaci. Namísto toho je za sebe můžete nechat vydělávat v největším českém fondu pod správou špičkových investičních expertů. Stačí si dát třeba kávu v automatu za 15 korun, ale nesmíte zapomenout zaplatit kartou.

Nicole Krajčovičová

Generální ředitelka ČSOB Asset Management

Nicole Krajčovičová vystudovala VŠE v Praze a je absolventkou programu MBA u ČVUT ve spolupráci se Sheffield Hallam University. V ČSOB pracuje od roku 1996. Od září 2012 byla členkou představenstva ČSOB Asset Management, jehož je nyní generální ředitelkou. Je zodpovědná za správu fondů a portfolií klientů, za investiční strategii a za finanční řízení. Nicole Krajčovičová je také členkou Výkonného výboru AKAT.