Deutsche Bank dramaticky klesl zisk, firma plánuje propouštění

Deutsche Bank

Deutsche Bank Zdroj: profimedia.cz

Čistý zisk největší německé bankovní společnosti Deutsche Bank se v prvním čtvrtletí meziročně propadl o 79 procent na 120 milionů eur (3,1 miliardy korun). Banka dnes zároveň představila rozsáhlou reorganizaci divize investičního bankovnictví, která bude zahrnovat rušení pracovních míst a omezování některých aktivit, zejména ve Spojených státech a v Asii.

"Naše kořeny jsou v Evropě. Tady chceme firmám a institucionálním klientům nabízet globální řešení v oblasti financování," uvedl nový generální ředitel Christian Sewing. Dodal, že snížení počtu zaměstnanců je bolestivé, ale nevyhnutelné pro zajištění dlouhodobé konkurenceschopnosti. Neupřesnil však, kolik pracovních míst by mělo zaniknout.

Čtvrtletní zisk banky výrazně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 379 milionů eur. Hospodaření podniku zasáhl mimo jiné pokles příjmů divize investičního bankovnictví. Celkové příjmy Deutsche Bank se v prvním čtvrtletí snížily o pět procent na sedm miliard eur.

Sewing tento měsíc ve funkci generálního ředitele vystřídal Johna Cryana. Ten stál v čele banky necelé tři roky a v poslední době čelil kritice, že při reorganizaci aktivit podniku nepostupuje dost rázně, uvedla agentura DPA.