Do Goldman Sachs se opřel i bývalý šéf AIG

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ke kritice banky Goldman Sachs se přidal bývalý šéf dříve největší pojišťovny světa American International Group (AIG) Hank Greenberg. Podle něj banka výrazně přispěla k finančním potížím pojišťovny, která se v roce 2008 dostala na pokraj zániku.

„Firmu nevedou investiční bankéři, ale obchodníci. A ti mají děravou paměť a na věci se dívají jen z krátkodobého hlediska. Tato změna se na kultuře Goldman Sachs skutečně podepsala. Není to ta Goldman Sachs, která zastupuje podniky jako jejich investiční bankéř,“ řekl Greenberg televizi Bloomberg.

87-letý finančník vedl AIG do roku 2005, kdy jí musel po sérii skandálů opustit. Na jeho místo nastoupil Martin J. Sullivan. Po pádu banky Lehman Brothers vykázala pojišťovna jen během čtvrtého čtvrtletí roku 2007 ztrátu 5,3 miliardy dolarů. Příčinou rekordní ztráty byly z toho vyplývající výplaty pojištění proti neočekávaným událostem.

Bývalý šéf AIG Hank GreenbergBývalý šéf AIG Hank Greenberg | profimedia.czHank Greenberg

Podle Greenberga ale ke všemu přispěla i Goldman Sachsbanka, která příliš riskantně obchodvala s takzvanými zajištěnými dluhovými obligacemi, které měna pojištěné u AIG. To později vyústilo ve ztrátu jejich hodnoty a AIG kvůli výplatám pojistného došla hotovost. Od krachu ji zachránila státní pomoc ve výši přes 182 miliard dolarů. Greenberg dodává, že banka se tak dostala ke státním penězům, aniž by o podporu musela veřejně požádat.