Do kontinentální Evropy vstupuje další čínský konglomerát

Ping An

Ping An Zdroj: profimedia.cz

Ping An
Ping An
3
Fotogalerie

Čínský holding Ping An našel v Evropě nové investiční příležitosti. Prostřednictvím svého fondu Global Voyager investuje do berlínského fintechového start-upu Finleap. Jde o první investici zmíněné čínské společnosti v kontinentální Evropě, informuje CNBC. Finleap může v aktuálním kole financování, kterého se Ping An účastní, počítat s injekcí ve výši 41,5 milionů eur (1,07 miliardy korun).

„V Evropě je potřeba udělat hodně práce,“ uvedl podle CNBC výkonný ředitel Global Voyager Donald Lacey. Podle něj skýtá evropský trh finančních služeb „ohromný potenciál“, potřebuje však prý inovovat. A v tom by měl podle něj pomoci právě německý startup založený v Berlíně.

„Ve společnosti Finleap spatřujeme velkou budoucnost. Je schopna evropský finanční trh modernizovat. Schopnost starých finančních institucí inovovat smysluplným způsobem je zcela brzděna jejich staršími technologickými systémy, jejich starými problémy,“ řekl Lacey k nejnovější čínské investici.

Německá společnost Finleap poskytuje technologii pro vytváření digitálních řešení v evropském bankovnictví, pojišťovnictví a řízení aktiv. 

Holding Ping An, založený v čínském městě Šen-čen, poskytuje finanční, pojišťovací a bankovní služby. Globálně má více než 182 milionů zákazníků. Společnost Global Voyager Investment Fund byla založena v roce 2017. Disponuje kapitálem jedné miliardy dolarů. Jejím hlavním cílem je investice do začínajících fintechových podniků a digitálních start-upů. Prostor Evropské unie jí není neznámý, loni koupila zhruba pětiprocentní podíl v britské bance HSBC.