SoftBank přichází s další miliardovou investicí do WeWorku. Ten plánuje rapidní expanzi

WeWork

WeWork Zdroj: Reuters

Japonský investiční konglomerát SoftBank investuje další tři miliardy dolarů do coworkingové společnosti WeWork. Její hodnota se tak zvýší minimálně na 42 miliard dolarů, což ji zařadí k nejhodnotnějším start-upům na světě.


SoftBank investuje do coworkingového centra výměnou za opci na koupi dalších akcií. Podle New York Times se hodnota společnosti WeWork od minulého roku více než zdvojnásobila. V loňském roce japonský konglomerát investoval do WeWorku téměř 4,5 miliardy přes investiční fond Vision Fund, který ve velké míře podporovala Saúdská Arábie. Současnou investici ale provede napřímo. Celkově se finanční vklad SoftBank do WeWorku vyšplhal na 8,65 miliardy dolarů a učinil z něj největšího akcionáře.

Společnost WeWork funguje na trhu osm let. Díky investicím od japonské SoftBank se jí podařilo rozšířit působení do 24 zemí. Současným cílem firmy je rapidní expanze. Počet pronajímaných pracovních stolů chce v tomto čtvrtletí navýšit ze současných 297 tisíc o dalších 100 tisíc.

Vzhledem k velkému rozšiřování a investicím se WeWorku ještě nepodařilo dostat se do kladných čísel. Prezident firmy Arthur Minson se odmítl vyjádřit, jestli by začala vydělávat, kdyby zmírnila tempo expanze. „Zaměřujeme se na příležitosti, které jsou před námi,“ uvedl Minson.

Mezi destinace, kde má WeWork rozšířit své působení, patří i Praha. Dveře nového coworkingového centra by se měly otevřít na jaře příštího roku. Prostory v kancelářském objektu Drn na Národní třídě pojmou více než tisíc lidí.