Druhá největší ruská banka hlásí růst zisku o 156 procent

VTB banka

VTB banka Zdroj: profimedia.cz

VTB banka
2
Fotogalerie

Druhé největší bance v Rusku VTB stoupl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk na 44,8 miliardy rublů (16,5 miliardy korun) z loňských srovnatelných 17,5 miliardy rublů. Bance se dařilo díky zvýšení podílu na růstovém trhu drobných bankovních služeb a růstu příjmů z poplatků a provizí, uvádí se v dnešním prohlášení banky.

Výsledky rovněž výrazně překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří očekávali zisk jen 29,6 miliardy rublů. Čisté příjmy z úroků se zvýšily o 11,4 procenta na 116,5 miliardy rublů. Rezervy na ztrátové úvěry se snížily o 17 procent na 53,7 miliardy rublů.

Výkon ruských bank je pozorně sledovaný, protože centrální banka musela loni zachránit tři velké banky. Guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová na počátku tohoto měsíce uvedla, že proces ozdravování ruského bankovního sektoru je z poloviny hotov. Od poloviny roku 2013, kdy do funkce nastoupila, se podle ní počet bank snížil na polovinu. V současné době jich v zemi působí kolem 500.

VTB rovněž uvedla, že za celý rok její zisk činil 120,1 miliardy rublů, a překonal tak její odhad, podle kterého měl zisk činit nejméně 100 miliard rublů. Největší ruská banka Sberbank loni vykázala čistý zisk 674,12 miliardy rublů.

Jak být bohatý? Na co si dát při investicích do kryptoměn pozor? Dozvíte se to v novém vydání magazínu E15 Premium, který si můžete objednat zde >>> 

Video placeholde

Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15