Druhý balík má Řecku vrátit část dluhopisů

Už jednou prolomené tabu, že členské státy EU nesmí pomoci zemi, která se dostane do platební neschopnosti, by mohlo padnout podruhé. Předlužené Řecko, jemuž opět dochází hotovost, má podle deníku Financial Times Deutschland (FTD) dostat šanci, aby si zpětně odkoupilo své státní dluhopisy.

Už jednou vydané vládní obligace by si Řekové, kteří dluží odhadem 350 miliard eur, směli pořídit za dumpingové ceny. Navíc by se mohli dočkat úlevy v prodloužení splátkového kalendáře. „Cílem je srazit státní dluh ze 150 na 120 procent HDP,“ napsaly FTD. V praxi by to znamenalo umořit půjčky za sedmdesát miliard eur.

Tento bezprecedentní krok má vyjít vstříc Řecku, uklidnit nervózní trhy a odvrátit pozornost od Itálie. FTD tvrdí, že při zpětném odkupu mají Atény zaplatit polovinu nominální ceny bondů. Likviditu má dodat druhý balík záchranné pomoci. Na něm se bude podílet eurozóna, MMF a soukromé banky, na detaily se čeká. Dosud se mluvilo o kapacitě zhruba 115 miliard eur, nově to má být asi o deset miliard více.

Pro odkoupení bondů a delší dobu splatnosti je také mezinárodní bankovní svaz IIF, v jehož čele stojí šéf Deutsche Bank Josef Ackermann. IIF se touto možností zabýval už několikrát, návrh ale skončil pod stolem. „Vyostřující se dluhová krize nutí politiky a bankéře, aby se vraceli k už odmítnutým řešením,“ říká nejmenovaný zdroj. Odkup dluhopisů je podle všeho jedním z nich.

Ratingová agentura Fitch srazila ve středu úvěrovou důvěryhodnost Řecka ze stupně B+ na CCC, tedy ke dnu spekulativního pásma. Tato známka odráží názor expertů z Fitch, že periferní ekonomika na jihovýchodě euroklubu je na pokraji bankrotu. Na srovnatelnou úroveň shodily Řecko už před časem Standard’s & Poor’s a Moody’s.

Co chtějí banky (IIF)

Odkup dluhopisů: tímto úkolem pověří Řecko zvláštní agenturu, nakupovat budou se slevou deseti až padesáti procent z nominální ceny. Peníze poskytne EU a banky.

Směna se slevou: Zájemci převezmou bondy za výhodnou cenu a se slušnými úroky, výnosy dostanou po 30 let.

Výměna obligací: investoři vymění staré státní papíry za nové s delší dobou splácení.