Řecké banky otevřou po dosažení dohody. Může to být hned po referendu

Banky v Řecku jsou zavřené

Banky v Řecku jsou zavřené Zdroj: ctk/AP

Jakmile se řecké vládě podaří uzavřít dohodu se zahraničními věřiteli, banky v zemi začnou opět fungovat. Dohoda by mohla být uzavřena okamžitě po nedělním referendu, řekl státní ministr a hlavní poradce premiéra Alexise Tsiprase Nikos Pappas. Podle dosavadního vládního výnosu se mají banky otevřít 6. července.

„Banky se znovu otevřou, jakmile dosáhneme dohody,“ prohlásil Pappas. Dodal, že vláda nebude nikdy uvažovat o tom, že by občany připravila o část jejich vkladů, napsala agentura Reuters.

Řecká vláda v neděli večer rozhodla, že všechny řecké banky zůstanou zavřené od 29. června do 6. července, a stanovila limit pro výběr hotovosti z bankomatů na 60 eur (přes 1600 korun) denně. Vláda rovněž omezila pohyb kapitálu. Ještě v neděli odpoledne přitom vláda tvrdila, že banky se zavřít nechystá.

Osud dalších jednání s věřiteli je však zatím nejasný. Ministři financí eurozóny se shodli, že do řeckého referenda s Aténami jednat nemohou. V příštích dnech se proto neuskuteční žádná další jednání o návrzích nebo finančních záležitostech ani na úrovni euroskupiny ani mezi řeckými úřady a věřitelskými institucemi.

Slovenský ministr financí Peter Kažimír navíc na svém twitterovém účtu napsal, že pokud Řekové v nedělním referendu odmítnou reformy požadované mezinárodními věřiteli výměnou za další finanční pomoc, může se stát, že při znovuotevření řeckých bank již nebude řeckou měnou euro.

ECB chce jednat o programu nouzového financování

Vedoucí představitelé Evropské centrální banky (ECB) hodlají o programu nouzového financování pro řecké banky znovu jednat v pondělí. S odvoláním na nejmenovaný zdroj o tom informovala agentura Reuters.

O tom, zda současný strop úvěrů z nouzového programu ELA změnit, nebo nechat beze změn, budou činitelé ECB diskutovat den po klíčovém referendu o podmínkách mezinárodních věřitelů pro tuto zadluženou jihoevropskou zemi.

Na programu nouzového financování jsou závislé řecké banky. Limit úvěrů z programu ELA se nyní podle Reuters pohybuje kolem 89 miliard eur (2,4 bilionu korun).