EGAP chce po státu miliardy navíc. Kvůli nové regulaci

EGAP

EGAP Zdroj: CTK

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) bude kvůli nové regulaci potřebovat od státu miliardy korun. Generální ředitel EGAP Jan Procházka v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) také řekl, že firma zvažuje prodej podílu v České exportní bance (ČEB) a plánuje emisi dluhopisů za jednu až dvě miliardy korun.

Peníze od státu bude EGAP potřebovat kvůli novým regulačním pravidlům Solvency II, která vyžadují výrazné navýšení kapitálu pojišťovny. „Ztráta nám ubírá peníze z rezerv a regulátor po nás chce, abychom měli ještě mnohem víc, než v minulosti,“ řekl Procházka s poukazem na loňskou téměř šestimiliardovou ztrátu v hospodaření EGAP, která byla v její historii dosud nejvyšší.

Kolik přesně bude EGAP ze státní pokladny potřebovat, Procházka neuvedl. Zatím podle něj existují jen hrubé odhady. Dotace státu by se ale neměly příliš lišit od předchozích let, kdy pojišťovna dostávala na navyšování kapitálu zhruba miliardu korun ročně. Cílem podle Procházky je, aby celková suma, která bude rozložena do šesti let, „nebyla dvouciferná“.

Právě pro navýšení kapitálu by EGAP mohla získat peníze prodejem svého pětinového podílu v České exportní bance. „Primárně jej samozřejmě nabídneme stávajícím akcionářům,“ řekl. Hlavními akcionáři ČEB jsou ministerstvo financí a ministerstvo průmyslu a obchodu.

Také vydání dluhopisů by mohlo být zdrojem pro navýšení kapitálu. „Plánujeme tedy vydat dluhopisy, které sice už z principu nebudou mít kvalitu kvazi-státního dluhopisu České republiky, ale my i akcionáři tento krok bereme jako plebiscit o tom, jestli EGAP potřeba je, nebo není,“ řekl Procházka. Možností je podle něj také prodej podílu 34 procent v úvěrové pojišťovně pro malé a střední podniky Kupeg.