EGAP chystá kvůli padajícímu rublu plán řešení ruských případů

EGAP

EGAP Zdroj: CTK

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) chystá kvůli propadu kurzu rublu plán řešení problémových obchodních případů v Rusku. V souvislosti s prudkým poklesem kurzu rublu může řada ruských obchodních partnerů českých vývozců čelit problémům se splácením úvěrů od tuzemských bank.

EGAP nyní kontaktuje banky s žádostí o maximální obezřetnost u úvěrů do Ruska, vyplývá z vyjádření společnosti.

EGAP pojistil k 17. prosinci 125 obchodních případů českých exportérů v Rusku. Na Ruskou federaci tak připadá přibližně čtvrtina pojistné angažovanosti EGAP, tedy 56 miliard korun. Veškeré nové obchodní případy do Ruska budou muset projít nově schválením představenstva, rozhodla pojišťovna.

Propad rublu přímo ovlivňuje schopnost ruských dlužníků splácet jejich eurové a dolarové závazky. O aktuální situaci jednalo dnes mimořádně představenstvo EGAP a analytici nyní zpracovávají akční plán řešení ruských případů,“ uvedla mluvčí EGAP Hana Hikelová.

„Protože má EGAP v portfoliu případy s měsíčními, čtvrtletními ale i pololetními splátkami, konkrétní problémy se mohou objevit až s odstupem času. Nicméně u případů, kde víme, že se dostávají do problémů, se snažíme rychle hledat aktivní řešení například v podobě restrukturalizací,“ dodala Hikelová. Hlavním cílem je minimalizovat dopady na EGAP i státní rozpočet.

Vývoj rublu za jeden rok:

Vývoz tuzemských firem do Ruska dosáhl loni 116 miliard korun, dovoz z Ruska dosáhl 155 miliard korun. Naprostou většinu hodnoty dovozu tvoří ropa a plyn.