ePojištění.cz končí s fotbalem, už nebude sponzorem ligy

Epojištění.cz liga

Epojištění.cz liga Zdroj: FAČR

Miroslav Pelta
Miroslav Pelta
3
Fotogalerie

Firma ePojisteni.cz již nebude v názvu první fotbalové ligy, kterou sponzorovala v uplynulém ročníku. Smlouvu měla uzavřenou na 1+1 rok, ale v průběhu jarní části sezony vedení společnosti rozhodlo ve spolupráci nepokračovat. Ukončením partnerství pohrozil také čínský majitel Slavie Praha CEFC. Situaci bedlivě sleduje také Tipsport, kterému smlouva vyprší příští rok. 

Infomaci jako první přinesl server iHned.cz. Obě strany zatím odmítají věc komentovat s tím, že by brzy měly vydat společné prohlášení. Podle informací ČTK nejde o reakci na aféru kolem Fotbalové asociace ČR a jejího předsedy Miroslava Pelty, kteří jsou obviněni ze zneužívání státních dotací.

Naopak iHned.cz v odvolání na své zdroje uvedl, že ukončení spolupráce má spojitost se skandálem ohledně manipulace dotací pro Fotbalovou asociaci.

Po ukončení příští sezóny vyprší smlouva také Tipsportu. Jeho zástupci pro deník E15 uvedli, že dění ve vedení asociace sledují již dlouhodobě a současná situace je nijak netěší. Odstoupit dříve od smlouvy však sázková kancelář nehodlá, nicméně rozhodnutí o případném pokračování spolupráce ještě nepadlo.

Internetový vyhledávač pojištění loni v červenci nahradil v názvu soutěže loterijní společnost Synot, jejíž jméno nesla liga dva roky. Od roku 1997 do roku 2014 byl titulárním partnerem pivovar Gambrinus.

Detaily finančního plnění nebyly zveřejněny, ale ročně by titulární sponzorství mělo přinášet fotbalové lize kolem 50-60 milionů korun.

Už loni v říjnu bylo oznámeno, že od sezony 2018/19 bude v názvu ligy sázková kancelář Fortuna, která nyní sponzoruje nižší soutěže. Hospodářské noviny upozorňují, že uspíšení spolupráce zřejmě nebude možné, jelikož mezi partnery ligy ještě rok bude jiná sázková kancelář Tipsport a její partnerská společnost Chance. Vedení ligy tak bude muset hledat na příští ročník nového partnera.

Navíc hrozí, že český fotbal přijde o dalšího významného sponzora, čínskou společnost CEFC, které patří pražská Slavia. Dlouho se spekulovalo, že právě Číňané budou ligu sponzorovat, nakonec podpořili FAČR a reprezentaci. Nyní však jejich zástupce Jaroslav Tvrdík varoval, že pokud páteční volba vedení FAČR upevní moc místopředsedy Romana Berbra, CEFC se stáhne.

"Jestliže bude v pátek zvoleno Berbrovo vedení FAČR, CEFC bude v pondělí firmu ePojisteni.cz v jejím kroku ukončení partnerství následovat," napsal dnes Tvrdík na twitteru.