Erste Group, vlastník České spořitelny, zvýšila pololetní čistý zisk téměř o čtvrtinu

Česká spořitelna, Erste

Česká spořitelna, Erste Zdroj: E15 Michael Tomeš

Česká spořitelna, Erste
2
Fotogalerie

Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu, v pololetí zvýšila čistý zisk o 23,9 procenta na 1,14 miliardy eur (28,1 miliardy korun). Hospodaření podpořil zejména růst poptávky po úvěrech a vysoké výnosy z úroků díky růstu úrokových sazeb. Banka to oznámila v dnešním sdělení.

Provozní zisk se zvýšil o 10,3 procenta na 1,86 miliardy eur. Čisté výnosy z úroků pak banka zvýšila o 15,9 procenta na 2,84 miliardy eur, hlavně díky zvýšení úrokových sazeb v České republice, Maďarsku a Rumunsku, a také díky výraznému růstu objemu úvěrů na všech trzích. Čisté výnosy z provizí a poplatků stouply o 10,5 procent na 1,21 miliardy eur.

„Vyhlídky v Evropě zatemňuje geopolitická situace a vysoká inflace. Přesto se ukazuje, že ekonomiky ve východní části EU jsou odolné – mají poměrně solidní veřejné finance, není tam podlomena ochota firem investovat a vývoj na pracovním trhu i spotřebitelská důvěra tam zatím zůstávají příznivé,“ uvedl generální ředitel Erste Group Willi Cernko.

Zisk i celkové výnosy překonaly analytický konsensus, řekl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. “Hlavním růstovým motorem se ukázaly čisté úrokové výnosy, kterým pomohly centrální banky v regionu a jejich utahování měnové politiky. Pozitivním bodem jsou i náklady rizika, kdy banka přistoupila k rychlejšímu rozvolňování rezerv. To je optimistické, jelikož se předpokládalo, že současné komplikované makroprostředí povede ke zhoršení kvality úvěrových portfolií, a tím pádem i k vyšším kreditním nákladům,„ dodal.

Akcie Erste na pražské burze krátce po 10:00 vykazovaly pokles téměř o jedno procent a dostaly se pod 607 korun na akcii.

Objem úvěrů se v pololetí zvýšil o 6,3 procenta na 191,5 miliardy eur. Zájem byl především o podnikové úvěry a hypotéky. Podíl rizikových úvěrů se snížil na 2,2 procenta a byl nejvyšší od vstupu Erste na burzu. To podle internetových stránek skupiny bylo v roce 1997.

Česká spořitelna v pololetí zvýšila čistý zisk meziročně o 67 procent na 11 miliard korun. Loňský výsledek ale výrazně ovlivnila epidemie covidu-19 a s ní spojená omezení. Provozní zisk se v prvních šesti měsících letošního roku zvýšil o 43,7 procenta na 14,8 miliardy korun.