Erste Group loni více než zdvojnásobila svůj čistý zisk na téměř padesát miliard korun

Erste Group

Erste Group Zdroj: Reuters

Česká spořitelna, Erste Group
2
Fotogalerie

Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu, loni více než zdvojnásobila čistý zisk na 1,92 miliardy eur (48 miliard korun). K vysokému růstu přispěly vyšší čisté úrokové výnosy v České republice a v Maďarsku, zájem o úvěry a nižší náklady na rizika. Vyplývá to z dnešního sdělení banky.

V roce 2019, tedy v době před koronavirovou pandemií, čistý zisk banky činil 1,47 miliardy eur. Čisté výnosy z úroků se zvýšily o 4,2 procenta na 4,98 miliardy eur, hlavně díky zvýšení úrokových sazeb v České republice a Maďarsku. Výnosy z provizí pak vzrostly o 16,5 procenta na 2,3 miliardy eur.

Náklady na rizika se snížily na 158,8 milionu eur z 1,29 miliardy eur. Ukazatel podílu nesplácených úvěrů klesl na 2,4 procenta z 2,7 procenta.

Erste rovněž navrhla zvýšit dividendu za loňský rok na 1,6 eura na akcii. V roce 2020 investoři dostali dividendu 1,5 eura na akcii.

Video placeholde
Jak vyšší hypotéka zdraží vaší životní pojistku • Videohub

Ve výhledu na letošní rok banka varovala, že Evropa je vystavena nepředvídatelným událostem kvůli válce na Ukrajině. Erste působí v řadě zemí východní Evropy, v Rusku a na Ukrajině ale nemá žádné dceřiné společnosti.

Generální ředitel Bernd Spalt uvedl, že přímá expozice bank v obou zemích je nízká, neočekává proto žádné další významné zvýšení rezerv na rizika. Nelze však vyloučit nepřímé důsledky, jako je nestabilita na akciových trzích. Na svých hlavních trzích, tedy v Rakousku, České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Chorvatsku a Srbsku, banka očekává solidní vývoj.

"Zisk za čtvrté čtvrtletí překonal analytické odhady. K meziročnímu nárůstu čistého profitu přispěly zejména nižší náklady na rizika v souvislosti s rychlejším než očekávaným postcovidovým zotavením," řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Akcie Erste na burze po zveřejnění výsledků odepisovaly kolem 12 procent, podle Pfeilera jde o reakci na propad širšího evropského bankovního sektoru kvůli odpojení většiny ruských bank od globálního platebního systému SWIFT. "Nicméně expozice Erste vůči ruskému regionu je zanedbatelná, proto považuji takový propad za neadekvátní," dodal.

Česká spořitelna loni zvýšila neauditovaný konsolidovaný čistý zisk o 41,7 procenta na 14,2 miliardy korun. Výsledek podle banky ovlivnila nižší tvorba opravných položek na rizika a celkové zotavení po pandemii. Česká spořitelna je největší bankou v České republice podle počtu klientů, kterých má kolem 4,5 milionu.