Essox kupuje pobočky PSA Finance, případ řeší antimonopolní úřad

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat prodej české pobočky Banque PSA Finance (BPF), kterou kupuje úvěrová společnost Essox ze skupiny Komerční banky. Zahájil správní řízení. Kromě české kupuje Essox také slovenskou pobočku PSA Finance. Obě společnosti se zaměřují na financování automobilů značek Peugeot, Citroën a DS.

ÚOHS by měl rozhodnout do konce května. Posuzovat bude oblast poskytování financování formou úvěru a leasingu za účelem pořízení osobních a užitkových vozidel.

Podpisem transakčních dokumentů získá Essox stoprocentní vlastnický podíl v PSA Finance Česká republika a v PSA Finance Slovakia. Essox by tak měl zajišťovat pro budoucího importéra PSA kompletní nabídku finančních produktů a služeb včetně spotřebitelského financování, finančního i operativního leasingu a pojištění.

Větší tržní podíl na financování aut

„Transakce pro nás představuje výjimečnou příležitost zvýšit tržní podíl Essoxu na financování nových automobilů. Můžeme se nyní spoléhat nejen na expertízu kolegů z Essoxu, ale stavět budeme i na zkušenostech a know-how týmu z PSA Finance v ČR a na Slovensku,“ uvedla už dříve generální ředitelka Essoxu Jana Hanušová. Spojení umožní Essoxu nabídnout kompletní finanční služby koncovým zákazníkům i dealerům PSA, dodala.

Společnost Essox, která na trhu působí od roku 1993, patří mezi významné nebankovní poskytovatele finančních služeb v ČR. V současnosti má silnou pozici na českém trhu financování ojetých automobilů. Komerční banka drží v Essoxu podíl 50,93 procenta, zbývající podíl 49,07 procenta vlastní společnost SG Consumer Finance se skupiny Société Générale. Société Générale vlastní v Komerční bance podíl 60,4 procenta.

PSA Finance Česká republika na svém webu uvádí, že byla založena francouzskou bankou Banque PSA Finance, dceřinou společností výrobce automobilů, skupiny PSA-Peugeot-Citroën. Banque PSA Finance má podle těchto údajů pobočky v jednadvaceti zemích světa.