Essox převezme české a slovenské pobočky PSA Finance

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: Martin Pinkas

Úvěrová společnost Essox ze skupiny Komerční banky kupuje české a slovenské dceřiné firmy PSA Finance (BPF). Obě společnosti se zaměřují na financování automobilů značek Peugeot, Citroën a DS. Transakci, jejíž hodnotu firmy nezveřejnily, musí ještě schválit český a slovenský antimonopolní úřad a Slovenská národní banka.

Podpisem transakčních dokumentů získá Essox stoprocentní vlastnický podíl v PSA Finance Česká republika a v PSA Finance Slovakia. Essox by tak měl zajišťovat pro budoucího importéra PSA kompletní nabídku finančních produktů a služeb včetně spotřebitelského financování, finančního i operativního leasingu a pojištění.

„Transakce pro nás představuje výjimečnou příležitost zvýšit tržní podíl Essoxu na financování nových automobilů. Můžeme se nyní spoléhat nejen na expertízu kolegů z Essoxu, ale stavět budeme i na zkušenostech a know-how týmu z PSA Finance v České republice a na Slovensku,“ uvedla generální ředitelka Essoxu Jana Hanušová. Spojení umožní Essoxu nabídnout kompletní finanční služby koncovým zákazníkům i dealerům PSA, dodala.

Společnost Essox, která na trhu působí od roku 1993, patří mezi významné nebankovní poskytovatele finančních služeb v České republice. V současnosti má silnou pozici na českém trhu financování ojetých automobilů. Komerční banka drží v Essoxu podíl 50,93 procenta, zbývající podíl 49,07 procenta vlastní společnost SG Consumer Finance se skupiny Société Générale. Société Générale vlastní v Komerční bance podíl 60,4 procenta.