Euromince dostanou modrý kruh z plastu. Numismatici mluví o revoluci

Nová německá pětieurová mince

Nová německá pětieurová mince Zdroj: Ministerstvo financi Badenska-Wurtemberska

Jejich autoři o nich mluví jako o „epochální inovaci“, experti oslavují světovou senzaci. Německo příští rok vydá mince v hodnotě pěti eur, opatřené po obou stranách modrým kroužkem z umělé hmoty. Kromě nezvyklé barvy mají přinést i zvýšení bezpečnosti.

Německo příští rok vydá pětieurovou minci. Tuto hodnotu dosud nesla pouze namodralá papírová bankovka. Právě tuto barvu nyní ponese i nová mince, a to díky zvláštnímu polymeru, který se nechá tvarovat stejně jako kov. Na rozdíl od něj je ale o umělou hmotu, kterou lze snadno obarvit a která může nést i na mincích dosud nevídané bezpečnostní prvky znesnadňující padělání.

„Jde o epochální inovaci,“ řekl deníku Die Welt mistr Státní mincovny v Bádensku-Würtembersku Peter Huber, který vedl vývoj nové mince. Plastový kroužek by se podle něj mohl časem objevit i na stávajících euromincích a zlepšit tak jejich ochranu.

Nová mince sice bude oficiálně platná a bude s ní přinejmenším v Německu možné běžné nakupovat, papírové pětieurové bankovky ale zatím nenahradí. Podle mincovny nejspíš chystaná série originálního platidla skončí v rukou sběratelů.

Do celé Evropy

Vývoj mince, která se skládá ze třech dílů, trval deset let. Její autoři ujišťují, že tak nehrozí rozpadání mince na jednotlivé díly. Spojení polymeru a kovu je prý stejně pevné jako vazba mezi dvěma kovy na jedno- a dvoueurových mincích.

Jihoněmecká mincovna doufá, že po představení mince v únoru 2016 o technologii projeví zájem mincovny z celého světa. Autoři především doufají, že na evropské úrovni padne rozhodnutí nahradit pětieurovou bankovku mincí. Předlohu už mají připravenou.

Nastává doba bitcoinová?