Evropské banky by měly mít možnost čerpat státní pomoc, řekl Schäuble

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: Reuters

Evropské banky by měly mít možnost čerpat i státní zdroje, pokud se to ukáže jako nezbytné pro jejich záchranu. V první řadě by se ale měly pokusit zajistit si dodatečný kapitál samy a na to by měly dostat i více času. Před schůzkou ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20 v Paříži to včera řekl německý ministr Wolfgang Schäuble.

Ministr je přesvědčen, že lídři Evropské unie přijmou na summitu takové rozhodnutí, které bude pro finanční trhy přesvědčivé. Ty země, které se dostaly do problémů, by podle něj měly svou situaci řešit především samy. Německo s Francií ale prý teď pracují na tom, aby vyřešily dluhovou krizi v eurozóně i doprovodné problémy, jimž čelí banky.

„Mezi Německem a Francií panuje společný postoj,“ prohlásil Schäuble po schůzce s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. „A věříme, že společně můžeme i bránit euro jako stabilní měnu,“ dodal. Schäuble jednal i s ministrem financí Françoisem Baroinem, s kterým řešil podrobnosti, jak se shodnout na posílení kapitálu bank ve všech 27 zemích EU.

Předseda Evropské komise José Barroso k summitu řekl, že každé rozhodnutí, které se tam přijme, musí být okamžitě uvedeno do praxe. Summit se bude konat 23. října a jeho hlavním tématem bude posílení kapitálu bank a pravomocí záchranného fondu EFSF.

Na eurozónu teď tlačí její partneři z G20, kteří chtějí, aby na summitu předložila jasný a přesvědčivý plán, jak řešit dluhovou krizi. Hrozí totiž, že když eurozóna žádný plán mít nebude, krize v Evropě může ohrozit hospodářský růst ve zbytku světa a uvrhnout globální ekonomiku zpět do recese. Zpomalení tempa růstu už je totiž patrné nejen v Evropě, ale také v Číně a Severní Americe.

„Každé rozhodnutí by se mělo okamžitě prosadit, včetně posílení EFSF nebo včetně zvýšení garancí za naše banky,“ poznamenal Barroso ve vysílání francouzské televize LCI. Řekl také, že je nutné přehodnotit smlouvu ze summitu eurozóny, který se konal 21. července a na němž se dohodla pomoc Řecku.

„Musíme pochopit, že některé parametry té červencové dohody je zapotřebí změnit. Je ale nutné, aby zde byl dobrovolný mechanismus a aby se zabránilo tomu, že Řecko bude v platební neschopnosti,“ dodal. Na summitu eurozóny se mimo jiné dohodlo, že do záchrany Řecka se tentokrát zapojí i soukromí věřitelé, což jsou převážně banky. Ty by měly Řecku podle původní dohody odpustit pětinu dluhů.

Informované zdroje ale tvrdí, že právě v otázce odpuštění dluhů panují velké rozdíly mezi klíčovými členy, tedy mezi Německem a Francií. Berlín prosazuje, aby se Řecku odpustila větší část dluhů, než se předpokládalo, a aby se v pomoci více angažoval i soukromý sektor. Obě země se shodly, že je třeba banky rekapitalizovat, jasno ale nemají v tom, jakým způsobem to provést.

Schůzka zemí skupiny G20 v Paříži začala včera večer a pokračuje dnes.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.