Exportní bance mají připlout miliardy ze zkrachovalé slovenské ocelárny

Česká exportní banka

Česká exportní banka Zdroj: Profimedia.cz

Česká Exportní Banka
Karel Bureš, generální ředitel České exportní banky (ČEB)
3
Fotogalerie

Česká exportní banka (ČEB) by měla obdržet podíl z prodeje zkrachovalé slovenské ocelárny Slovakia Steel Mills. Koupila ji německá skupina Max Aicher prostřednictvím maďarské firmy OAM Ózdi Acélművek. Informaci serveru Biztweet potvrdil ČTK mluvčí banky Jan Černý. ČEB poskytla na výstavbu oceláren v roce 2007 úvěr 168,6 milionu eur (4,4 miliardy korun). Výše výnosu zatím není známá.

"ČEB v rámci konkurzního řízení očekává platbu odpovídající podílu banky na výnosu ze zpeněžení majetku oddělené majetkové podstaty v rámci konečného rozvrhu a úhradu vynaložených nákladů na správu majetkové podstaty," uvedl Černý. Celkové uspokojení pohledávky banky za SSM plyne jednak z titulu vyplacené záruky od ručitele a zadruhé z výnosu z prodeje odděleného majetku SSM v rámci konkurzního řízení.

Ocelárna, která zkrachovala záhy po zahájení testovací výroby v roce 2013, byla během konkurzu prodána. V mezinárodním tendru ji koupil maďarský podnik OAM Ózdi Acélművek, který patří do německé skupiny Max Aicher. Akviziční částku správce konkurzu ani samotný kupec neuvedli. "Výše výnosu banky z konkurzu bude známa teprve po ukončení konkurzu, čemuž musí předcházet ukončení incidenčních sporů," dodal Černý.

Konkurzní správce zkrachovalých slovenských oceláren Slovakia Steel Mills loni vypsal výběrové řízení na prodej části podniku. Ocelárny se sídlem ve městě Strážske na východě země zahájily výrobu v roce 2011 a po třiapůlletém provozu se dostaly do konkurzu. Kapacita podniku činí 620 tisíc tun polotovarů ročně a válcovna dokáže vyrobit 480.000 tun finálních produktů, mezi které patří například betonářská ocel. ČEB se v minulosti opakovaně pokoušela pohledávku za SSM prodat.