Precheza hlásí rekordní zisk za loňský rok. Jiné chemičky Agrofert brzdí

Precheza

Precheza Zdroj: profimedia

Agrofert
Podnik Precheza
3
Fotogalerie

Rekordní zisk 936 milionů korun vykázala loni přerovská chemička Precheza, jejíž profit ve srovnání s rokem 2016 vzrostl o 380 milionů korun. Precheza loni výrazně zvýšila i tržby, a to o 465 milionů korun z 3,035 miliardy korun v roce 2016 na 3,5 miliardy korun. Loňské tržby byly také nejvyšší v historii firmy. Informace vychází z výroční zprávy Prechezy, která patří do holdingu Agrofert.

Vedení Prechezy loňský růst tržeb a zisku přičetlo příznivé situaci na trhu s titanovou bělobou, která je pilířem výrobního programu chemičky. "Po celý rok 2017 se projevoval nedostatek titanové běloby na trhu, což postupně vedlo k růstu její ceny. Podle dostupných statistik tyto ceny vzrostly mezi koncem let 2016 a 2017 o 20 až 30 procent," stojí ve výroční zprávě.

Zároveň díky ekonomickému oživení vzrostla spotřeba titanové běloby. Na straně nabídky pak trh s titanovou bělobou ovlivnilo dočasné zastavení výroby v konkurenčním závodu ve Finsku, který postihla živelní událost. "Precheza dokázala této situace využít a maximalizovat výrobu," uvedlo vedení chemičky. Roční výrobní kapacita Prechezy nyní činí 56 tisíc tun titanové běloby. Na loňských tržbách Prechezy se titanová běloba podílela 87 procenty.

Naopak negativní vliv na hospodaření Prechezy, která většinu produkce exportuje, mělo posilování české koruny k euru a dolaru po ukončení intervencí ČNB. "Tyto negativní faktory však byly z hlediska celkového dopadu do hospodářského výsledku méně významné. Navíc kurzové ztráty se podařilo částečně kompenzovat uzavřenými zajišťovacími operacemi," napsalo ve výroční zprávě vedení Prechezy.

Precheza už předloni díky oživení trhu s titanovou bělovou zvýšila roční tržby o tři procenta na 3,035 miliardy korun. O rok dřív utržila 2,945 miliardy. Zisk Prechezy v roce 2016 klesl na 556 milionů korun z 624 milionů korun v roce 2015. Zisk v roce 2015 výrazně ovlivnilo pojistné plnění za havárii nové linky na výrobu kyseliny sírové.

Precheza postupně zvyšuje produkci titanové běloby, která nachází uplatnění při výrobě barev, plastů, papíru, umělých vláken i v potravinářském průmyslu. Náklady projektu rozšíření výroby do konce roku 2016 činily spolu s modernizací výroby kyseliny sírové téměř miliardu korun. Výrobní kapacita Prechezy se u kyseliny sírové zvýšila o 20 procent na 220 tisíc tun a u titanové běloby na 56 tisíc tun z 50 tisíc tun v roce 2012.

Výrobní kapacita titanové běloby by se v následujících letech měla dál zvýšit na 62 tisíc tun a poté až na na 77 tisíc tun ročně. "První krok k zahájení přípravy těchto investic se podařilo uskutečnit v roce 2017, kdy bylo získáno kladné stanovisko ministerstva životního prostředí k záměru zvýšení roční výrobní kapacity titanové běloby z 62 tisíc na 77 tisíc  tun," uvedlo vedení Prechezy.

Precheza je největším výrobcem anorganických pigmentů v ČR a její produkce z 90 procent míří na export. Precheza v Přerově zaměstnává zhruba 620 lidí.

Konsolidovaný zisk koncernu Agrofert se loni meziročně snížil o 38 procent na 4,8 miliardy korun. Konsolidované tržby firmy stagnovaly na 155,1 miliardy, předloni činily 155,3 miliardy korun. Za poklesem stojí výkon německé pekárenské skupiny Lieken, nedařilo se také společnostem chemického sektoru v oblasti produkce hnojiv. Naopak dobře si vedly zemědělské společnosti.