Fed vedly k odložení dalšího růstu sazeb obavy z globálních turbulencí

Šéfka FEDu Janet Yellenová

Šéfka FEDu Janet Yellenová Zdroj: CTK

Členové měnového výboru centrální banky USA (Fed) na svém zasedání minulý měsíc vyjadřovali rostoucí obavy z potenciálních hrozeb pro americkou ekonomiku, včetně turbulencí na finančních trzích, propadu cen ropy a zpomalení růstu v Číně a v dalších rozvíjejících se zemích. Rozhodli se proto být opatrní a odložit další zvýšení úrokových sazeb. Vyplývá to ze zápisu z posledního zasedání Fedu.

Podle bankéřů je obtížné odhadnout další vývoj ekonomického růstu a inflace. Fed nadále vyjadřuje důvěru v růst pracovního trhu. Je však méně optimistický v názoru na vývoj dalších oblastí ekonomiky, jako zpracovatelského průmyslu.

Většina členů měnového výboru Fedu stále očekává v letošním roce zvyšování sazeb. Výbor dokonce jednal o tom, zda zvýšení úroků v lednu by bylo oprávněné; po dlouhé diskusi o globálních rizicích se nakonec rozhodl nechat hlavní úrokovou sazbu v rozpětí 0,25 až 0,5 procenta, kam ji Fed zvýšil v prosinci.

Fed se zatím shodl, že nyní by bylo předčasné měnit výhled růstu americké ekonomiky. Hodlá však pozorněji sledovat globální ekonomický vývoj a ceny ropy a akcií.

Fed ještě v prosinci uváděl, že letos očekává další čtyři čtvrtprocentní zvýšení sazby. Analytici jsou však stále více skeptičtí a někteří se dokonce domnívají, že Fed letos sazby vůbec nezvýší, napsaly agentury AP a Reuters.