Finanční tituly stáhly Pražskou burzu do ztráty

Burzovní palác Praha

Burzovní palác Praha Zdroj: eduard erben E15

Pražská burza při nízké aktivitě znovu klesla, index PX oslabil o 0,42 procenta na 1011,44 bodu. Dolů ho stáhly hlavní finanční tituly, všechny čtyři skončily v červených číslech. Nedařilo se především akciím Erste Bank. 

Podle analytika Patria Finance Martina Kycelta se do Prahy přelévá pesimismus ze zbytku Evropy. "Vývoj v našich luzích a hájích je inspirován pohybem na ostatních trzích. Index DAX odepisuje 0,6 procenta a tažen do záporu je především automobilovým sektorem, který se v posledních týdnech vyznačuje právě vysokou volatilitou," uvedl.

Na pražském trhu utrpěly největší ztrátu akcie Erste Bank, které odepsaly 1,78 procenta na 773 korun. Deutsche Bank snížila cílovou cenu titulu na 40 eur. "Jako by se domluvili, obdobně pohnuli s cílovou cenou i analytici od J.P.Morgan, kteří Erste cílují na 41 eur," podotkl Kycelt.

Cenné papíry Komerční banky dnes zlevnily o 0,87 procenta na 859 korun. Moneta Money Bank si pohoršila o 0,41 procenta na 72,20 korun a pojišťovna VIG klesla o 0,55 procenta na 541 korun. Ztrátu zaznamenaly také akcie textilky Pegas Nonwovens.

Česká měna dnes zpevnila vůči euru a oslabila k dolaru. Koruna k 17. hodině posílila oproti předchozímu závěru k euru o čtyři haléře na 25,57 Kč/EUR a k dolaru oslabila o šest haléřů na 22,28 korun za dolar. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.