Finanční vzdělávání má v oboru zelenou - bez peněžní podpory ministerstva

Školení

Školení Zdroj: E15

Ministerstvo financí sice ve své únorové zprávě vypočítává pro letošek 79 nejrůznějších projektů finančního vzdělávání, ale sám rezort je finančně nepodporuje. Projekty ale využívají podpory z evropských fondů či spřízněných dotačních programů jako je třeba podpora ochrany spotřebitele pod ministerstvem průmyslu a obchodu. Finanční vzdělávání se přitom stalo prioritou pro banky a instituce na finančním trhu.

Například Česká spořitelna nabízí pomoc základním a středním školám, kde se má vyučovat i finanční gramotnost, ovšem jen málo škol na to má kvalifikované lidi. „Snažíme se to napravit komplexním programem Dnešní finanční svět, který banka realizuje od roku 2012,“ uvedla Kristýna Džmuráňová z tiskového centra spořitelny.

Odmítá, že by motivem bylo oslovení lákavé cílové skupiny dospívající mládeže: „Striktně oddělujeme projekty společenské odpovědnosti od sponzoringových a marketingových aktivit.“ Obdobně reaguje mluvčí Partners Financial Services Viola Baštýřová, jejíž organizace nabízí Den finanční gramotnosti: „Prezentace probíhá jen ve vztahu k lektorovi, který vždy transparentně uvádí, z jaké je společnosti.“ Ke sponzorům projektů finanční gramotnosti patří i mnohé další banky či jiné subjekty finančního trhu.

Rostoucí poptávku dosvědčuje i Patrik Nacher ze serveru bankovnipoplatky.com, který se finančnímu vzdělávání věnuje: „Pozoruji, že každý, kdo k tématu jen trochu přičichl, má pocit, že by měl uspořádat seminář, konferenci či vzdělávací kurzy.“

Potvrzuje to Martina Václavíková z ABC Finančního vzdělávání: „Rozhodně by se měla změnit kvalita a nějaká centrální koordinace. Existuje spousta dílčích aktivit s velmi různou kvalitou, řada aktivit se tvoří a vyvíjí na několika místech současně, jinde aktivity úplně chybí.“

Stát ale nic takového nechystá. Ministerstvo financí sice koordinuje finanční vzdělávání, ale projekty nezkoumá. „Jelikož rezort není realizátorem projektů ani je nevyhodnocuje,“ vysvětluje Jakub Haas z tiskového odboru ministerstva.

Češi snadno naletí podvodníkům. Jsou finančně negramotní

ČNB dětem: podpora finančního vzdělávání nejmladších školáků

Ekonomové: Pro zvýšení finanční gramotnosti je nezbytná kombinace vzdělávání a regulace