Finančník Petr Šmída založil globální fintechový fond. Na investice má jedenáct miliard

Vedení fondu Corviglia Capital Fund. Druhý zleva Petr Šmída, uprostřed Cezary Smorszczewski.

Vedení fondu Corviglia Capital Fund. Druhý zleva Petr Šmída, uprostřed Cezary Smorszczewski. Zdroj: Corviglia Capital Fund

Nový fond Corviglia Capital se zaměří na investice do fintechových start-upů. Na force magazín E15 Premium věnovaný fintechu.
2
Fotogalerie

Český investor Petr Šmída, který byl u rozjezdu firem jako Slevomat nebo Rohlík.cz, startuje s partnery obří fond s palebnou silou převyšující jedenáct miliard korun. Investovat bude do firem s potenciálem překopat finanční byznys.

Za přispění dlouholetého bankéře a investora Petra Šmídy zahájil činnost celosvětový fond Corviglia Capital. Soustředí se na investice do firem a start-upů zaměřených na inovace ve financích. U investorů má nový fond zajištěno 500 milionů dolarů, tedy přes jedenáct miliard korun. Sídlo fondu bude v Londýně a Berlíně.

„Banky a finanční služby vstupují do období bezprecedentní změny pod vedením nejlepších podnikatelů současnosti. Rozhodli jsme se založit Corviglia Capital Fund za účelem tyto podnikatele najít a investovat do jejich růstu,“ uvedl Šmída v prvním tiskovém prohlášení nového fondu.

Z hlediska geografického působení si fond neklade žádná omezení. Peníze hodlá coby dlouhodobý investor vkládat do rozjetých fintechových společností, které mají potenciál přeskupit poměry sil ve finančním světě. Kapitál bude směňovat za menšinové podíly. Výše jednotlivých investic bude v rozmezí deset až padesát milionů dolarů. V prvních třech letech hodlá fond investovat 250 milionů dolarů.

Šmída má už s investicemi do start-upů bohaté zkušenosti ze společnosti Enern. Mimo jiné poskytla kapitál na rozjezd projektů jako portál Slevomat, platební služba Twisto nebo internetový supermarket Rohlík.cz. Současně byl Šmída až do letošního září patnáct let ve vrcholovém vedení Alfa Bank. To je jedna z největších soukromých bank v Rusku.

Spolu s Petrem Šmídou bude ve vedení fondu Corviglia Capital též Cezary Smorszczewski, což je významná osoba polského byznysu. Dvacet let se podílel na řízení polských finančních institucí a technologických společností. Za sebou má i působení v petrochemickém gigantu PKN Orlen.