Finančním domům v Česku se letos rekordně daří

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Novak Tomas/Euro

Tuzemští bankéři mají navzdory nářkům na nízké úroky důvod k oslavě. České banky v prvním čtvrtletí ještě nikdy nevydělaly tolik jako letos. Za první tři měsíce roku si přišly na 16,2 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky. To je o téměř půl miliardy více než v jinak rekordním roce 2012 a o 13,5 procenta více než v prvním kvartále loňského roku.

„Dosahovat rekordních zisků dá bankám sice v současném nízkoúrokovém prostředí dost zabrat, ale jak je vidět, jde to,“ konstatuje Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Analytici se shodují, že postkrizové roky banky ze všeho nejvíce naučily šetřit. „Za růstem ziskovosti bank stojí především nižší náklady rizik také spojené s lepšící se kondicí české ekonomiky,“ říká analytik Patrie Tomáš Tomčány. Podle něho je ale budoucí vývoj stále nejasný. „Na provozní úrovni zisky stagnují a zlepšení nelze zatím čekat ani v průběhu tohoto roku. Prostor pro další snižování rizikových nákladů se však ztenčuje, takže další růst zisků ve zbytku roku bude podle mne značně limitován,“ zhodnotil analytik.

Zlepšujícím se výsledkům celého bankovního sektoru pomáhají klesající ztráty bank, které na trh vstupovaly před pár lety. Air Bank ze skupiny PPF již dokonce vykazuje ziskové hospodaření.

Erste výrazně posílila
Rakouská bankovní skupina v prvním čtvrtletí vydělala přes šest miliard korun. Tedy více než dvojnásobek proti stejnému období loňského roku. Ačkoli tuzemské dceři Erste – České spořitelně – zisk v prvních třech měsících roku klesl o osm procent na 3,7 miliardy korun. Stále to představuje šedesát procent zisku celé skupiny. Provozní zisk Erste vzrostl mírně na 741 milionů eur.

Z velkých bank se s výsledky za první tři měsíce roku zatím pochlubila jen Komerční banka a Česká spořitelna. Zatímco Komerční banka vydělala v prvním kvartále 3,5 miliardy korun, o 12 procent více než před rokem, čímž okopírovala trend celého trhu, Česká spořitelna vykázala zisk 3,7 miliardy korun, tedy o osm procent nižší než ve stejném období loni.

Česká spořitelna z horších výsledků viní nové povinné příspěvky na záchranu krachujících bank. „Pokles čistého zisku je způsoben především zaúčtováním rezervy na očekávaný roční příspěvek do fondu za rok 2015 (ve výši 444 milionů korun) do ostatního provozního výsledku,“ píše banka ve zprávě o hospodaření. Do nového fondu se má přitom začít přispívat až příští rok.