Fincentrum chce po svých bývalých ředitelích 72 milionů korun

Swiss Life

Swiss Life Zdroj: profimedia.cz

Finanční poradenská společnost Fincentrum, kterou na konci loňského roku koupila švýcarská skupina Swiss Life, uplatnila vůči svým bývalým zemským ředitelům nároky v hodnotě 72 milionů korun. Informaci potvrdil generální ředitel společnosti Fincentrum Filip Duchoň. Pohledávky za bývalými řediteli jsou podle Duchoně kryty osobními směnkami. Podle jednoho z nich Reného Borovičky je postup společnosti Fincentrum v rozporu s právními předpisy. 

Smlouvy o spolupráci ukončilo Fincentrum s celkem čtyřmi zemskými řediteli poté, co podle vyjádření společnosti jednali proti jejím zájmům, když se pokoušeli odvést část poradenské sítě do vlastního projektu.

"Vzniklou situaci řeším s advokátní kanceláří. Podle mého právního výkladu nárok na pokutu nevznikl. V případě, že Fincentrum vyplní směnku, bude takový postup v rozporu se smlouvou i právními předpisy," napsal Borovička.

"S ohledem na obchodní tajemství nemohu komentovat konkrétní obchodní případy ani jména, mohu jen potvrdit, že jsme vůči několika bývalým spolupracovníkům uplatnili pohledávky za celkem 71,6 milionu korun," řekl Duchoň.

Vymáhané nároky a pohledávky vznikly podle něj při rozvoji nových projektů těchto ředitelství pod hlavičkou Fincentra v předchozích letech a uplatněním smluvních pokut, k nimž se bývalí ředitelé v minulosti zavázali při změně formy spolupráce s Fincentrem z fyzické na právnickou osobu. "Jsem přesvědčen, že díky ručení osobními směnkami naše nároky snadno a rychle vymůžeme," podotkl Duchoň.

Fincentrum se se švýcarskou skupinou Swiss Life sloučí k 1. září pod jednu společnost s názvem Fincentrum & Swiss Life Select. Obě obchodní značky a poradenské sítě zůstanou zachovány. Fincentrum poskytuje finanční poradenství v pojištění, investicích a úvěrech na bydlení v Česku i na Slovensku. V nich patří k největším zprostředkovatelům na trhu. Swiss Life Select nabízí investice a služby s vysokou přidanou hodnotou pro movité lidi.

Fincentrum již dříve oznámilo, že v červnu a červenci propustilo čtyři zemské ředitele, podle firmy jednali proti zájmům společnosti. Ředitelé podle Duchoně usilovali o odvedení části poradenské sítě z firmy a ztratili důvěru managementu i akcionáře společnosti.

Skupina Fincentrum byla založena v roce 2000, v současnosti má v Česku a na Slovensku více než 2500 poradců a její obrat přesahuje 1,6 miliardy korun. Zakladatel, spolumajitel a bývalý ředitel Fincentra Petr Stuchlík byl jedničkou kandidátky hnutí ANO do komunálních voleb v Praze. Ve firmě skončil loni v září.

Swiss Life je přední evropskou finanční skupinou působící ve správě privátních i korporátních financí, řízení rizik a zajištění penze. Klíčovými trhy skupiny jsou Švýcarsko, Francie a Německo. Swiss Life Holding Ltd se sídlem v Curychu byl založen v roce 1857 jako Schweizerische Rentenanstalt. Akcie firmy jsou kótovány na burze SIX Swiss Exchange.