Fond J&T Arch Investments koupí podíl v Moneta Money Bank

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: profimedia.cz

Fond J&T Arch Investments koupí 9,99 procenta akcií Moneta Money Bank od fondu Petrus Advisers. V následující dnech fond plánuje požádat Českou národní banku o schválení nabytí kvalifikované účasti. 

Minoritní podíl fond koupí ve dvou krocích. První část ve výši 8,89 procenta nabude bezprostředně, zbývajících 1,1 procenta pak pořídí do konce roku. Fond akcie kupuje za prémii oproti aktuální tržní ceně.

„Velikost akvírovaného podílu odpovídá tomu, jaké investice pro náš fond vyhledáváme. Moneta je efektivně řízená banka, se značným tržním podílem ve vybraných segmentech a dlouhodobě udržitelným dividendovým výnosem. Získaná pozice nám navíc otevírá poměrně široké možnosti dalšího postupu, který se bude odvíjet také od kroků ostatních velkých akcionářů,“ uvedl investiční ředitel J&T Adam Tomis.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

Moneta Money Bank je podle svých internetových stránek s počtem zhruba 1,5 milionu klientů čtvrtou největší bankou v zemi. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze. Aktuální kurz je kolem 83 korun za akcii. Loni Moneta zvýšila čistý zisk meziročně o 53 procent na 3,98 miliardy korun. Provozní výnosy klesly zhruba o osm procent na 11,17 miliardy korun. Banka zaměstnává přes 3000 lidí a v ČR má 154 poboček a provozuje více než 550 bankomatů.

O spojení s Monetou se ucházela investiční skupina PPF, která plánovala propojení se svou Air Bank. V květnu firmy informovaly o tom, že z transakce sešlo kvůli negativnímu vývoji ekonomiky, který mění parametry původně zamýšleného sloučení, nebo změny požadavků České národní banky na kapitálovou vybavenost bank.

J&T Arch Investments, fond kvalifikovaných investorů, je hlavní investiční platformou skupiny J&T. Fond investuje do podniků, projektů a partnerství. Fond spravuje nejen majetek zakladatelů skupiny J&T, ale také privátních a institucionálních investorů. J&T Arch je obchodovaný na Burze cenných papírů Praha.