Fond pojištění vkladů má 100 miliard na krachy bank

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Fond pojištění vkladů opět nachystal podmínky pro obří emisi dluhopisů, které by mohl použít v případě velkého bankovního krachu. Česká národní banka mu schválila dluhopisový rámec 100 miliard korun.

„Nutnost vydat dluhopisy by nastala, pokud by fond potřeboval zvýšit zdroje pro výplatu náhrad vkladů, ke které by nedostačovaly jeho vlastní finanční zdroje,“ řekla deníku E15 výkonná ředitelka fondu Radka Kadlecová.

Uvedených sto miliard korun by pokrylo výplatu vkladů při krachu středně velké banky. Ze zátěžových testů prováděných ČNB však vyplynulo, že bankovní sektor v Česku je stabilní a krach banky nehrozí. Za nepříliš stabilní považuje ČNB některé kampeličky, nicméně i kdyby zkrachoval celý sektor (což je nepravděpodobné), fond by to neohrozilo. V kampeličkách mají Češi uloženo zhruba 40 miliard korun.

Padlé kampeličky jsou jen drobné

Pokud by fond dluhopisy vydával, aranžérem emise by podle prospektu byla ČSOB. Centrální banka schválila dluhopisový program už loni, Fond pojištění vkladů tehdy vydal prospekt, ale dluhopisy neemitoval – vyplácel totiž jen klienty zkrachovalých kampeliček, což jsou pro něj „drobné.“

Fond nyní vydal nový prospekt pro tento rok. „V případě dluhopisového programu šlo o aktualizaci loni vydaného a schváleného programu. Tato aktualizace bude prováděna pravidelně každý rok. V současné době fond vydání dluhopisů neplánuje,“ dodala Kadlecová.

Fond pojištění vkladů měl podle údajů ke konci dubna k dispozici 26,5 miliardy korun z vlastních zdrojů. V Česku jsou stoprocentně pojištěny vklady do výše ekvivalentu sto tisíc eur na jeden účet klienta u jedné banky, záložny či stavební spořitelny.

Loni vyplácel hlavně klienty Unibonu

Kadlecová uvedla, že Fond pojištění vkladů loni vyplatil na náhradách vkladů 1,78 miliardy korun, a to hlavně klientům družstevní záložny Unibon, část náhrad dobíhala také za Vojenskou družstevní záložnu. „V roce 2013 vyplatil fond dosud na náhradách celkem 26 milionů korun, a to klientům Úvěrního družstva PDW a družstevní záložny Unibon,“ doplnila ředitelka.

Dosud nevyplacené náhrady představují dvanáct milionů korun, celkem pro všechny tři zmíněné kampeličky. „Lze předpokládat, že větší část bude vyzvednuta do konce letošního roku,“ dodala Kadlecová.

Mají se vkladatelé bát o peníze?