Fondy se bojí recese ve střední Evropě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Důvěra fondů soukromého kapitálu (private equity) se propadla nejrychleji za posledních osm let a blíží se úrovni krize podzimu 2008. Vyplývá to z průzkumu poradenské firmy Deloitte mezi fondy působícími v regionu střední Evropy, jehož výsledky má deník E15 k dispozici.

Investoři se bojí o budoucnost eurozóny a opakování recese, která by mohla stáhnout i Česko, Polsko a Slovensko. „Ztráta důvěry investorů se projeví propadem v podnikání a ekonomice. Za poslední půlrok jsme zaznamenali náhlou a výraznou změnu očekávání, což naznačuje, že mnozí mají stále v živé paměti události z roku 2008 a že oživení v posledních dvou letech bylo mimořádně křehké,“ uvedl Garret Byrne, partner firmy Deloitte, který má na starost oblast fúzí a akvizic v regionu.

Index důvěry soukromých fondů ve střední EvropěIndex důvěry soukromých fondů ve střední Evropě | Deloitte

Dvě třetiny respondentů čekají pokles ekonomiky, před půlrokem to byla jen desetina. Polovina dotazovaných čeká útlum aktivity na transakčním trhu, opět dojde ke zhoršení financování. „Investice fondů jsou ovlivněny současnou ziskovostí podniků a jejich vyhlídkami do budoucna. Na tyto faktory a zaplacené kupní ceny bude mít hospodářský pokles nevyhnutelný vliv,“ říká Byrne.

Ekonomické prostředí podle něj přiměje investory věnovat se defenzivním sektorům, jako je potravinářský průmysl nebo zdravotnictví. Recesí podle Byrneho budou zasaženy všechny sektory, některé jako automobilky nebo stavebnictví ještě výrazněji, neboť lidé i firmy odkládají velké investice. Z významných obchodů z poslední doby, ve kterých figurovaly private equity fondy, Deloitte zmiňuje transakci s firmou MEZ Servis, kterou koupil od Penty fond Advent International. Dále sem patří dva nákupy fondu Genesis Capital, který získal firmy Servodata a AZ Klima. Byrne připomíná, že Česko vedle Polska přesto stále zůstává pro investory atraktivní. „Existuje zde významné množství středních podniků, které vznikly v devadesátých letech a jejichž někteří vlastníci jsou připraveni odejít z byznysu a užít si výhod z podnikání, které vybudovali,“ dodal.