Generali PPF se v Rusku chce stát univerzální pojišťovnou

Petr Kellner - koláž

Petr Kellner - koláž Zdroj: kolaz e15

Pojišťovna Generali PPF, která se v Rusku dosud zaměřovala především na životní pojištění, se v příštích třech letech chce přeměnit v univerzální pojišťovnu. Novou strategii dnes před novináři představila generální ředitelka ruské pobočky holdingu Jelena Belousenková.

„Generali PPF je v neživotním pojištění na 53. příčce mezi šesti stovkami ruských pojišťoven. Cílem je v roce 2014 dostat se mezi 25 největších,“ uvedla. Se započtením trhu životních pojistek je pojišťovna nyní na 17. příčce. Perspektivy pro další růst vidí Generali PPF hlavně v podnikové sféře, kde své služby nabízí zejména nadnárodním klientům, a v ruských regionech.

Jako první pojišťují proti nezaměstnanosti

Pojišťovna je už sítí asi dvou tisícovek agentů a čtyř desítek agentur zastoupena v ruských regionech, je jedničkou na trhu pojištění proti podnikatelským rizikům a jako první v Rusku nabídla pojištění proti nezaměstnanosti.

Očekávané výsledky za letošní rok nechtěl Juraj Jurčík z představenstva ruské pobočky upřesnit, nicméně upozornil, že i v krizi se dařilo zisk udržet na úrovni miliardy rublů (asi 600 milionů korun) a loni ruská pobočka vykázala vůbec největší růst v rámci celého holdingu. Ze zisku je s to financovat jak dividendy akcionářům, tak vlastní růst.

Pojistné na hlavu v Rusku čtyřikrát nižší než v Evropě

„Chceme se stát univerzální pojišťovnou a jdeme na trh bez ohlížení na konkurenty, kterých je dost,“ odpověděla Belousenková na dotaz, zda nová strategie znamená i konkurování ruské pojišťovně Ingosstrach, kde má téměř dvoupětinový podíl skupina PPF Investments. Samo dění okolo Ingosstrachu odmítla komentovat. Holding považuje Rusko za velice perspektivní trh, pojistné „na hlavu“ v Rusku je totiž dosud čtyřikrát nižší než ve střední Evropě.

Pod hlavičkou Generali PPF na ruském trhu působí dvě pojišťovny zaměřené na životní a všeobecné pojištění a také penzijní fond. Dohromady tyto ústavy loni utržily více než deset miliard rublů (asi šest miliard Kč). Sama Belousenková přešla do služeb Generali PPF počátkem letošního léta z jedné největších ruských pojišťoven Rosno/Allianz.

Generali PPF Holding, který mimo jiné ovládá Českou pojišťovnu, je aktivní v celkem 14 zemích střední a východní Evropy, kde spravuje prostřednictvím dceřiných společností aktiva za více než 15 miliard eur (384 miliard Kč) a poskytuje v regionu služby 13 milionům klientů. V holdingu má italská pojišťovna Generali podíl 51 procent, 49 procent připadá skupině PPF českého finančníka Petra Kellnera.